Google+ Followers

Bicikut - IT'S NEVER TOO LATE TO CHANGE YOUR LIFE

Selasa, 23 Jun 2009

Tips penjagaan PC/laptop

  1. Jangan overload sistem kamu. Kalau boleh, buang segala perisian yang kamu 99% takkan guna. Buang juga perisian yang tidak perlu yang tertenggek di taskbar kamu. Sekiranya kamu tidak online di Yahoo Messenger, exit terus. Ia dapat menjimatkan ruang RAM kamu. Kalau masih ada ikon Yahoo Messenger yang sedang tidur di taskbar kamu, itu bermakna RAM kamu masih sedang digunakan.
  2. Buang juga perisian estetika yang walau nampak cantik tetapi sebenarnya merugikan RAM kamu. Seperti virtual taskbar, Sidebar, fancy bar (ala Mac OSX) dan segala mak nenek yang sebenarnya amat-amat merugikan RAM kamu. Kalau orang kata ianya tidak makan RAM dan tidak mengganggu sistem kamu, orang itu buta IT. Full stop.
  3. Install apa yang perlu dan apa yang kamu akan selalu guna saja. Contohnya pemain MP3 (MP3 player). Kamu tidak perlu install WinAmp, Sonique (ada lagi ke?) atau iTunes sekaligus. Satu perisian cukup. Kalau kamu suka fancy dan suka skin, guna saja WinAmp. Kalau kamu suka teratur dan cool, err... iTunes. Begitu juga dengan pemain video. Bagi aku, VLC sudah memadai. Kalau hendak menonton video realplayer, mungkin boleh install 123 Player. Begitu juga antivirus. Install satu antivirus cukup. Install lebih dari satu antivirus, mereka akan saling salah menyalahkan. Apa tidaknya, virus vault antivirus A akan dikesan sebagai pembawa virus bagi antivirus B. Begitu sebaliknya.
  4. PASTIKAN, setiap pendrive, floppy disk (masih ada?) atau external HDD di siasat (scan) dulu oleh antivirus sebelum dibenarkan beroperasi. Jangan terus cucuk masuk dan guna saja. Itu memang cari nahas. Kamu tidak tahu dari ceruk mana semua benda tersebut tiba.
  5. Sejukkan sentiasa. Itulah masalahnya, PC/laptop ini amat manja. Suka sejuk sepanjang masa. Kalau kamu guna laptop, dapatkan cooler yang kamu boleh letak di bawah laptop. Kalau kamu guna PC, pastikan ada ruang untuk pengaliran udara panas keluar dan udara sejuk masuk. Atau kamu pasang cooler yang besar. Alternatif itu lebih mahal.
  6. Beli Macbook/iMac... hehe.
Sumber
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...