Followers

Bicikut - IT'S NEVER TOO LATE TO CHANGE YOUR LIFE

Thursday, September 10, 2009

Kelebihan dan kelemahan Windows 7

hari ni aku rasa nak post kelebihan dan kelemahan win 7, sebab baru semalam aku cuba install win 7 ni laptop aku, kerana bosan dengan vista.

kelebihan-kelebihan windows 7
  • Lebih Cepat dan Stabil dari pada windows Vista.
  • Windows 7 ini memiliki performance yang lebih stabil dari pada windows vista.
  • Windows 7 juga lebih responsif dan lebih jimat dalam penggunaan bateri
  • Anda dapat memilih Jaringan Wireless Hanya dengan 1 klik dari system tray.
  • System akan menampilkan laporan jika terjadi perubahan terhadap komputer anda.
  • Akan menampilkan pesan peringatan saat system komputer anda ada yang berubah dan anda juga dapat mensetting tingkat privasi tersebut.
  • Pada windows 7 tidak adanya sidebar, tetapi gadget-gadget tetap ada dan dapat disetting sesuai keinginan anda.
  • Adanya Library yang dapat mengorganisasikan dokumen anda berdasarkan type.
  • Hampir semua driver untuk Vista bisa digunakan di Windows 7
  • Help Tool yang lebih baik.
  • lebih selamat.
  • Proses shut down lebih cepat dibandingkan Windows Vista.
Kelemahan:
  • Tiada quick launch , tapi ada cara sini

(shortcut) pada keyboard :
- Alt+P : Untuk menampikan atau menyembunyikan tampilan jendela Explorer
- Windows Logo+G : Menampilkan gadget di muka windows-windows lainnya
- Windows Logo++ (tombol plus) : Zoom in
- Windows Logo+- (tombol minus): Zoom out
- Windows Logo+Up: Memperbesar ukuran window
- Windows Logo+Down: Memperkecil ukuran window
- Windows Logo+Left: Bergerak menuju sisi kiri layar
- Windows Logo+Right: Bergerak menuju sisi kanan layar
- Windows Logo+Home: Meminimize/merestore window lain kecuali yang sedang ditampilkan


ada sapa2 nak menambah?? silakan..

11 comments:

Natasha said...

install kat aku faz :(

fazrin2211 said...

ceh, saja malas la tu

Anonymous said...

fazz aku da try dekat sebulan da..bess ooo rugi sapo2 tak try..heheheh

Anonymous said...

ko try r fazz..mie_mz

fazrin2211 said...

dah try dah, sebelum post entry ni lagi.

memang best, mantap

Pirate KL said...

aku x upgrade lagi dari VistaPremium. Tgk r pas rayer caner

wh0se said...

macam nak cuba...tapi macam tak biasa pulak..kwn2 dah pakai..tapi whose mcm blm bersedia untk mencuba lagi...

fazrin2211 said...

try la, ok je win 7 ni, takde masalah

Anonymous said...

yup aku sokong..hee hehe bes mantepp beb...mie_mz

Anonymous said...

Terima kasih atas informasi yang besar! Saya tidak akan menemukan ini dinyatakan!.

fazrin2211 said...

terima kasih!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...