Google+ Followers

Bicikut - IT'S NEVER TOO LATE TO CHANGE YOUR LIFE

Ahad, 18 Oktober 2009

Betul ke telefon Nokia boleh masuk virus?

Sebelum membaca artikel ni, diharap anda dalam keadaan tenang.
dan bersabar.

Ye, memang ada virus yang boleh masuk ke dalam hp nokia.
tetapi hanya virus yg diciptakan utk symbian . bukan virus dari laptop, atau pc, walau pun virus dari laptop atau pc masuk, virus tersebut tidak boleh berkerja, kerana virus itu diciptakan utk system pengoperasian windows. oleh kerana itu sesetengah syarikat menggunakan linux@unix utk system mereka, kerana risiko virus adalah amat rendah. kerana kebanyakkan virus dicipta utk pengguna windows.

Ok kita cakap tentang virus di hp.
sebenarnya kita tak perlu takut, kerana virus hanya boleh masuk, jika kita sendiri yang gatal tangan memasukkan virus ke hp kita, contohnya, bila terima bluetooth yang tidak dikenali, dengan sgt rajin keta menekan acep.. mungkin kerana tajuk file tersebut gadissexy,gambarbaik, atau sebagainya... suka la korang nak tengok kan!

Memang kita boleh acep, tapi tgk la dulu format file yg dihantar. kalau jpg, atau mp3, boleh la kita terima. tapi selain dari itu, seeloknya jgn terima.
system blue-tooth yang terdapat pada hp kita sekarang semakin selamat.
belum ada virus yg masuk secara terus, selagi kita tidak benarkan. bongok!!

Memang ada Antivirus untuk dipasang pada hp, tapi ia hanya akan melambatkan hp kita.
kalau dah lambat, jangan komplen, handphone lambatlah, hang lah. sebenarnya sendiri yang tak pernah nak ambil tahu, saya tahu, sekarang ni 90% pelajar sudah ada internet, dan 80 bekerja dengan internet. tapi, apa yang anda buat? facebook?main kebun?poker?chat?utube?.. bukan tak boleh, tapi carilah sedikit ilmu, jgn asyik main je.


Takut on blue-tooth???? dah 8 tahun aku mengguna kan hp tanpa off blue-tooth.
sehingga skrg masih belum pernah dapat virus. aku pernah accep virus, tapi aku tak install virus tu(comwarior). makan virus tersebut tidak boleh bekerja.
tapi skrg aku dah off blue-tooth, tapi bukan kerana takut virus macam korang.
just nak jimat bateri hp je.

So tak payah la anda bersusah hati dengan virus2 di hp ni.
kalau dah kena sekali pun, bukan susah, format je hp tu.

Siapa yang salah? sendiri mau ingat.
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...