Followers

Bicikut - IT'S NEVER TOO LATE TO CHANGE YOUR LIFE

Thursday, October 1, 2009

Definisi Firmware

Hari ni aku nak buat tajuk firmware, ramai org masih tak tahu. perkhimatan update firmware free utk pengguna gadget ori(kelebihan beli barangan ori). macam2 gadget yang mempunyai update firmware, seperti handphone, pda, camera, mp3,mp4 dan lain2
cuma masih ada yang belum tahu dan tak pernah ambil tahu...amat merugikan...

Firmware update itu utk memperbaharui firmware (software) yg ada didalam gadget(kamera, hp, pda,mp3,mp4), yg boleh memperbaiki fungsi, atau menambahkan feature (fungsi atau option) atau memperbaiki fungsi atau feature yg tadinya tidak bekerja dgn baik

kelebihan update firmware:
  • -meningkatkan fungsi yang lebih canggih dan ada perbaiki masalah2(bug) terdahulu.
  • -menyelesaikan masalah 'hang' .
  • -memperbaharui software.
  • -melancarkan pengusan memori.
  • -memantapkan keselamatan file.

semuanya bergantung kepada gadget yang digunakan.

fazz: tunggu apa lagi, pegi la check gadget2 korang yang boleh diupdate firmware nya..

ramai org complain, nokia selalu hang, tapi lepas update firmware, masalah selesai..
complain tahu, tapi tak pernah nak tahu menggunakan technology
.

semoga berjaya. bertindak mengikut arahan...


UnTuK check firmware terbaru nokia
- http://europe.nokia.com/get-support-and-software/download-software/device-software-update/news

12 comments:

putera shah said...

termasuk lah aku orang yang rugi...hihihi selama ini ingat kena bayar.selamat lah aku beli omnia ori.baru tadi aku update firmware latest!baru lah ringan dan lancar siap interace baru lagi!yahooo!thx kepada sahabat aku faz...

ariyon176 said...

Memang yg ori jer bleh update firmware..kalo yg lain try update akan jadi la hang ker..tak bleh load ker..Ada gadget yg selepas update firmware dah tak boleh patah balik ker version yg asal..ada juga sebaliknya..mcm CD/DVD writer

fazrin2211 said...

hati2 update firmware, pastikan bateri penuh, connection bagus,
kalau gagal separuh jalan, takut terus takleh guna,hehehe.

syuk said...

nak tanye klu kte update firmware kan ade mmber ak ckp kre automatik format kte nye hp coz dye ubah sume..cth klu hp kte dh hack so pas update firmware kne hack blek or xyah..n all software 3rd party dlm hp 2 still ade or ilang..

fazrin2211 said...

kalau file heliox tu install dalam memory card, takde masalah, all software yg install dalam memory card ok je. aku cakap ni n85, kalau yg lain tak tau la.

hack gak,hehehe

Pirate KL said...

blur skjp aku....

Natasha said...

wah shah beli omnia ori tu... wei kalau 3310 nak cari firmware kat mana ar???

hehehe...

aku update N95 aku punya 3rd party tak ilang plak... lagipun update ja kan?? so application still the same :)

syuk said...

owh thx all..coz ak xde pgalaman update firmware ni ag huhuhu..coz hp bru ag xde firmware latest kot..so sng cite nk update nt kuarkn jela memory card 2 kan..sje nk kongsi software hack hp latest yg ak dgr skang helloOx 2.03 dh bleh hack all new firmware..

fazrin2211 said...

tasha-
firmware ni bergantung pada pengeluar dia org nak tambah apa.
kekadang ada gak application baru. sebab dia update keseluruhan system.

syuk -
helloox 2.03 tak try lagi, malas nak try, selagi hp masih hack, biar je la, kang try2 takleh plak.

fazrin2211 said...

tasha boleh check firmware telefon ye, dial *#0000#

sebab firmware e71 baru keluar v300.21.012

Gimlet 5.0 Nokia Messaging
Windows Live Hotmail support
HTML support
Improved performance

sapa nak tgk firmware terbaru yang nokia keluarkan http://europe.nokia.com/get-support-and-software/download-software/device-software-update/news

Pirate KL said...

wiokeh! ptg jumaat td kat ofis bosan2.... trus update firmware utk N5800 huhuhu

fazrin2211 said...

haaaa, cubaan yang berani,hehehe, camtu la, amacam ok?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...