Google+ Followers

Bicikut - IT'S NEVER TOO LATE TO CHANGE YOUR LIFE

Isnin, 27 Julai 2009

Masalah launch manager windows seven @ 7

- Download the latest version of launch manager for vista on acer website.
- Extract zip file to a folder.
- Find the setup.exe file.
- Right click on setup.exe -> properties -> compatibility -> run this program in compatibility mode for Windows Vista.
- Click on security tab -> Edit -> set full control for all groups and users.
- Run setup.exe again and it will allow you to install the launch manager.

Hope this useful.
tq forum

Sabtu, 25 Julai 2009

Tukar Layout Blogger & Save Widget

Benda yg diperlukan:
1 - tahap kesabaran yg agak tinggi.
2 - layout XML baru. download je. aritu Faz ada bagi list dlm ni, sila rujuk
.
3 - Account blogspot? kalau takdak, takyah susah2 baca tutorial ni.

Bosan dgn layout blogger? tp malas nak tukar layout baru, coz widget kene delete? meh aku tunjuk camana nak selamatkan widget and bergaya dgn layout b
aru. sebelum tu....

WARNING: HANYA WIDGET LIST DAN HTML SAJA YG BOLEH DISELAMATKAN


Mana2 widget yg asalnya dari BLOG LIST mcm dlm gambar tu, baik back up siap2. mmg tak boleh retrieve. Widget mcm LINK LIST, LIST dan HTML/JAVASCRIPT boleh diselamatkan dgn cara di bawah.

Back up:

1 - pilih layout yg korang suka....
2 - mula2 klik LAYOUT then EDIT HTML



3 - pastu klick kat Download Full Template. selamatkan template asal... kalau2 ada error ke karang... selamba ja boleh restore balik... AGAIN, kecuali widget BLOG LIST. hehehe...


4 -pastu, kena backup plak WIDGET CODE. ni paling penting... segala macam widget yg kumpul dari mula2 blogging sampai skarang, kalau ilang mmg menangis woo... aku tau... sebab aku penah ilang! ok... step ni mmg menyampah skit.. kena scroll code template tu... cari code yg bermula dgn b:widget


5 - ok... copy masuk notepad, atau apa2 pad yg ko suka...contoh:


**************************
Tukar template:
1 - masih dekat EDIT HTML; klik BROWSE, ambik template yg ko dah download td, pastu klik UPLOAD
2 - ok next... SGT PENTING! BACA BETUL2... silap jgn salahkan aku! akan keluar amaran: Widgets are about to be deleted Klik CANCEL! diulangi, klik CANCEL!



kalau tak... ilang la widget tu... kalau dah TER click CONFIRM AND SAVE, sila tutup je tutorial ni dan mula menangis.

3 - ok utk yg bijak pandai... yg ikut tutorial aku ni... sila proceed... sekarang, lagi skali, keja menyampah, scroll kat code tu... cari code utk widget... slalunya dia mcm ni:


4 - ok aku dah jumpa... fuh... 30 saat jugak nak scroll tu... hehe... so skarang, copy ja widget yg korang save td dan paste di dalam code tu... buat je line baru, then paste. lepas tu, SAVE TEMPLATE!


kalau korang tak buat silap, ikut betul2 tutorial ni... konpem menjadi punya.

kalau tak sure nak paste kat mana, or ada error klua, copy error tu, mai tanya kat ruang komen. sebelum tu jgn save apa2...

ATAU

kalau betul2 tak sure... boleh mai tanya dulu nak paste kat mana. lebih baik bertanya, dr hilang widget!


hasil blog, tp belum siap letak widget. klik gambar utk lihat full.
RESCUE 911
Kalau masa proses diatas... widget tu hilang, selalunya widget BLOG LIST, boleh guna cara yg Faz ajar aku. aku malas nak taip dah. kalau TER hilang widget, tulis kat komen. nanti aku guide kan. hahaha.

p/s: widget aku hilang semalam sebab aku tatau BLOG LIST tu tak boleh copy ikut cara di atas. 5 jam jugak buat balik semua. jadikan PENGAJARAN. kah kah kah. Faz, betulkan angin rajin aku dah mai?

-tash-

Jumaat, 24 Julai 2009

new h@ck noki@ phone

I've just found out this new method from neighborhood forum and some folks have already confirmed this hack works on following devices:
  • Nokia N79 v30.011.051.1
  • Nokia 6220c v5.15
  • Nokia E75 v110.48.125
  • Nokia N97 v11.0.021.209.04* (tnx to leetut & takt29)
  • Nokia E71 v300.21.012 (tnx to frastgr)
  • Nokia N78 v30.011 (tnx to andre128)
  • Nokia 5730XM v100.48.122 (tnx to Vampiro1306)
  • Nokia N85 v30.19
  • Nokia N86 v11.043 (tnx to deryl)
  • Nokia N97 V11.0.021.C01.01 (tnx to leogoto)
  • Nokia 5800XM V30.0.011 (tnx to leug78)

While some others ARE reported unh@ckable by this method

Confirmed doesn't work with:
  • Nokia N96 v30 (Thanks to ugur35) (use this instead (tnx to navijic).
  • Nokia E51 v400.34.011 (tnx to Mr. Angel)
  • Nokia 5630XM v11.020 (tnx to n8gr)

KNOWN ISSUES:
  • Several users have reported that they were unable to install any application after the hack applied. the solution is to disable SWIPOLICYPATH patch in ROMPatcher. (tnx to andre128)
  • On Nokia N97 v11.0.021.209.04, Rompatcher patches c2z and SwitchOFFRestart cannot be enabled (tnx to takt29)
  • Open4all patch should be turned off before playing N-Gage games. (tnx to Vampiro1306)

The lists above are generated from member feedbacks, should you found any wrong informations, please reply to this thread or pm me.

FOLLOW THE INSTRUCTION EXACTLY AS IT WAS WRITTEN

USE ONLY THE ATTACHED FILES, THE ATTACHED FILES ARE ALREADY SPECIFICALLY MODIFIED TO COMPLY WITH THE FOLLOWING H@CKING STEPS


What you'll need to provide yourself:
  • Certificate with 17 capabilities (like OPDA's one)
  • Signer to sign the sisx file
  • Decent 3rd party filemanager
  1. Install your favourite file manager; X-plore & Y-Browser are recommended (skip this step if you already have it installed).
  2. Sign & Install Mapdrives
  3. Sign & Install ROMPatcher
  4. Sign & Install Y_browser or X-plore
  5. Run Mapdrives (Mapdrives will map drive A:\ to c:\sys\bin with rw access!)
  6. Put files under "Copy_to_A" folder to A:\
  7. Uninstall Mapdrives
  8. Restart your device
  9. Open ROMPatcher, apply open4all.rmp, ChangeSWIpolicyPath.rmp* & Installserver_FP2.rmp
  10. H@CKED (if you're lucky enough, sorry if you aren't


if you see errors when doing steps above, you will need to copy installserver.exe from drive Z:\sis\bin\installserver.exe to C:\sis\bin\installserver.exe manually.


ALL CREDIT TO abgnokia@SF,


Please confirm whether this h@ck is working on your phone, try to do it yourself. Instead of spewing trash such as:
"does this work on my blah blah..?"
"have anyone tried this in blah blah..?


Make sure you include your complete firmware version number.
I'll update the h@ckable list periodically.

I'm not the the one who create this method, I'll suggest you to come directly to the official thread if you want to ask questions (read txt file inside attachment).


Note: if you have any plan to leech this guide by copy-paste-ing to other forum, please include the author's name (abgnokia), kindly respect him/her, and I don't care about my name, I just wanna sharing, no more and no less.


Attached Files
File Type: zip hack.zip (1.74 MB, 1069 views)

atau http://rapidshare.com/files/258942105/Files4Hack.rar
sumber http://www.ipmart-forum.com/showthread.php?t=381610&page=3

Khamis, 23 Julai 2009

Tolong buat undian di sebelah kanan

kami sedang mencari nama sesuai, utk nama domain blog ini.
ciri2:

  • tak skema.
  • mudah di ingati.
  • ringkas.
undi jgn tak undi

Rabu, 22 Julai 2009

Download video utube, tv3, tv9

aku nak tunjukkan, cara paling senang nak download video, dari utube, tv3, tv9 dan apa jenis website yg ada video.
  1. Download real player
  2. install real player( nak kena ajar gak ke )
  3. dah siap install.
  4. buka website yg ada video( yg korang nak download la )
  5. klik gambar tu klu tak nampak, nampak kan 'button download this video'
  6. klik situ, video akan didownload secara automatik, dan di simpan di
  7. C:\Users\fazrin\Videos\RealPlayer Downloads
  8. senang cakap, kat my documents la, dalam folder video\realplayer downloads.
  9. video di simpan dalam bentuk FLV.
UPDATE: Download Video Clip Def Leppard (8:04 minit) hanya ambil masa 3:15 minit sahaja. laju la, compared dgn loading time.

Selasa, 21 Julai 2009

cadangkan aku nama domain, plz

oleh kerana blog http://diysteps.blogspot.com sudah lama bertapak, dah byk info di dalamnya,
tadi izo ingatkan aku(x class mate) aku rasa, lebih baik aku amik domain, supaya post2 didalamnya selamat,
dan tidak di ban, atau di delete oleh pihak google. so aku perlukan cadangan dari korang semua.

link asal : http://diysteps.blogspot.com

http://www.diysteps.com <--sudah diambil org so aku kena pilih nama domain lain, ada apa2 cadangan? bagi la byk mana pun nama.
boleh post ke ruangan komen, cadangan amat2 di alu alukan.
klu boleh, yg mudah diingat.bahasa melayu lagi bagus.

harga dan kelebihan:

• One year domain registration for $10
• Private domain registration to protect against spam at no extra cost
• Full DNS control and domain management
• Automatically configured to work with Google services
• Email, calendar, instant messaging, web pages and more also at no extra charge

Model laptop yg selalu bermasalah

aku rasa aku nak share ngan korang.
tiap2 hari aku online, skrg dah nak masuk 4 tahun. aku nak share kan korang sket..
aku slalu jadi tempat bertanya tentang laptop or komputer.

paling byk masalah org tanya, adalah pengguna laptop HP compaq, antaranya:
  1. screen rosak
  2. driver tiada
  3. driver susah cari
  4. spare part mahal
  5. spare part susah cari
  6. last2 buang camtu
dan aku rasa, belum pernah lagi org mengadu tentang masalah laptop2 jenis lain.
acer, dell, toshiba, dan lain2

aku dah guna 2 laptop acer, sampai sekarang 2-2 tiada masalah,
dan aku pernah belikan 2 laptop acer utk org, juga tiada masalah,

ha satu lagi, kenapa org bodoh takut on laptop lama2, sah sah laptop direka utk bertahan lama,
klu tak, baik tak payah buat kipas, bila panas je tutup...camtu?
klu nak beli benda jenis panas kena tutup beli la serika baju ke, dapur gas ke.
klu kita on lama mana pun, suhu laptop takkan berubah, sebab kipas tu sentiasa bagi pengaliran udara. kecuali kipas rosak.

laptop aku dan abah(guna AMD yg org slalu kata cepat panas) aku tutup hanya dalam perjalanan pergi dan balik ke tempat kerja..klu cuti seminggu, maka seminggu la tak tutup, suhu 67 - 70, tanpa kipas tambahan,tak rosak pun?

aku tak suruh korang beli acer.
aku cuma share pengalaman, so pepandai la korang pilih laptop yg patut di beli, kalau nak beli la.

++ kat rumah, abah aku buat part time repair komputer, laptop compaq dan HP jugalah tempat pertama yg byk masalah dan selalu rosak.

sori HP, aku bukan nak kondem, tapi ni hakikat, mungkin ramai org kata kau bagus, sebab apa? iklan kat tv je lebih kut...lalalala

sori gak pengguna HP, aku cerita berdasarkan pengalaman.

pada pandangan aku, klu nak beli laptop skrg, cari la yg 12 inci, tak payah guna 10 inci, prossesor atom, harap gaya je lebih.

#aku post ni, sebab tadi shah subaru minta cadangan nak beli laptop apa. ramai sgt tanya, so lepas ni tak payah aku jawab lagi klu org tanya..hahaha bagi je link ni.

korang nak percaya atau tidak, PM la

*PM=pegi mampos

mungkin aku sedikit emo, tapi memang aku emo bila org tanya aku, aku cakap dia tak percaya.
klu tak percaya, lain kali jgn bertanya. aku tak pernah menghalang korang nak beli laptop apa pun, tapi ' if u don't trust me, don't ask me '


***setelah aku post benda ni dalam masa 8 jam di sini dan sini dan juga di facebook , ni komen2 yg aku terima***
Blogger Munirah Abd said...
fazrin aku setuju!!!!!!!!!!!!!DeleteBlogger

farah wahidah bt abd wahab said
uwawawa...mmg pun .. lappy fa hp compaq, baru guna setahun, hard disk kena tukar baruuu... uwawawa
hartini Ahmad Rafaie
acer saye ok jew..dah 4thn dh nih..hehe..tp batery dah x ok la..sbb batery ade life cycle die sendiri..once dah abis cycle..so batery tuh kite buang jele..hehhe

Blogger ariyon176 said...aiskk..mcm mare jer..dah nama manusia..mcm2 ragam..mcm2 pertanyaan..rasa mcm betul la..coz yon guna HP Compaq..tengah2 guna dia padam dn restart sendiri..banyak kali dah..nie kes lappy panas or item dlm lappy tue yg panas..huhuhu

Wira Anak Jawa said...
Memang betul tu... Acer memang bagus.. pakcik hanya off laptop ni masa perjalanan pi dan balik keja je.. kat rumah 'on' 24 jam. Download torent beratus cerita dah.. Takde masaalah pun. Yang penting rajin2 lah sedut abuk2 kat fan tu.. pakai vacuum cleaner.. Komputer jenis lain memang hampeh.. selalu servis orang punya.. bubuh cd je hang atau restart.. lalgi satu computer ni pernah tercampak dari kereta accident.. (tanpa bag)tak rosak apa pun..

Isnin, 20 Julai 2009

YM 10 dah keluar


setelah sy mencuba......
  1. lebih menarik
  2. lebih stabil
  3. ada video call(menarik) - video tak sangkut2
  4. sapot voice confrence
  5. cantik
  6. ada update status macam facebook, bila ada org update status, akan keluar di tepi.
  7. masih boleh gunakan winamp status
  8. try la sendiri..............................wakakkakakakaa
kekurang:
1. doesnt work with YTK
2. only can call to the same version
3. YM 10 ke YM8/9 ...tak masuk...ringing pn tkde...

hope semua dapat tukar ke version 10 supaya tiada masalah.

utk vista sahaja download

utk Xp & vista download

uninstall ym lama, install ym baru ni

selamat mencuba , komen la sikit...

sumber http://killvearn.com/blog

Ahad, 19 Julai 2009

Backup bookmarks firefox anda

  1. buka firefox
  2. klik 'bookmarks' (atas kanan )
  3. klik 'organize bookmarks'
  4. klik 'import and backup'
  5. klik 'backup'
  6. pilih lokasi nak save.
  7. save.
lepas ni klu ilang bookmarks.
boleh restore balik, caranya sama je
cuma step 5 tu kena tukar jadi klik 'restore'
lepas tu open file backup yg kita pernah save.

Ahad, 12 Julai 2009

application in my phone -just sharing for all nokia user

application in my phone -just sharing for all nokia user

1. advance device lock - lock any application and phone(best)
2. Alon mp3 - play mp3 by folder
3. battery extender - save ur battery if emergency
4. core player - play Avi file and movie all files
5. fring - for ym, skype
6. garmin xt - navigation software(best)
7. Gmail - check gmail email
8. Google map - view map
9. joytube - utube app
10. english - malay dictionary(best)
11. opera mini - internet browse(best)
12. shake sms - open, reply and close sms by shake(best)
13. slick - ym app
14. totalrecall - record any incoming and call out (best)
15. X- plore - browse file(best)
16. yamee - for ym
17. youtube - see youtube

utk panduan..

Jumaat, 10 Julai 2009

beg tahan lasak, handphone, laptop, kamera - Golla

sesiapa yg bercadang nak beli bag yg tahan lasak dan ada style.
saya rekemen kan beg jenama golla ni.
sebab:
  1. tahan lama
  2. ringan
  3. kemas
  4. cantik
  5. tak mudah koyak
  6. Finland punya -tapi dibuat di china
  7. sgt berkualiti

bag pertama saya pakai - beg kamera
setelah berpuas hati...

sy terus menggunakan jenama golla utk beg handphone saya - beli kat subang prade

yg ni saya belum dapat! Nak beg laptop ni! belikan ar!

cuba la tgk beg lain2
link 1
link 2
link 3
lelong link
golla Webpage

Khamis, 9 Julai 2009

15 ways to Extend Your Laptop's Battery

Top 15 Ways to Extend Your Laptop’s Battery Life Laptops tend to lose their charm quickly when you’re constantly looking for the nearest power outlet to charge up. How do you keep your battery going for as long as possible? Here are 15 easy ways to do so.
1. Defrag regularly - The faster your hard drive does its work - less demand you are going to put on the hard drive and your battery. Make your hard drive as efficient as possible by defragging it regularly.
2. Dim your screen - Most laptops come with the ability to dim your laptop screen. Some even come with ways to modify CPU and cooling performance. Cut them down to the lowest level you can tolerate to squeeze out some extra battery juice.
3. Cut down on programs running in the background. Itunes, Desktop Search, etc. All these add to the CPU load and cut down battery life. Shut down everything that isn’t crucial when you’re on battery.
4. Cut down external devices - USB devices (including your mouse) & WiFi drain down your laptop battery. Remove or shut them down when not in use. It goes without saying that charging other devices (like your iPod) with your laptop when on battery is a surefire way of quickly wiping out the charge on your laptop battery.
5. Add more RAM - This will allow you to process more with the memory your laptop has, rather than relying on virtual memory. Virtual memory results in hard drive use, and is much less power efficient. Note that adding more RAM will consume more energy, so this is most applicable if you do need to run memory intensive programs which actually require heavy usage of virtual memory.
6. Run off a hard drive rather than CD/DVD - As power consuming as hard drives are, CD and DVD drives are worse. Even having one in the drive can be power consuming. They spin, taking power, even when they?re not actively being used. Wherever possible, try to run on virtual drives using programs like Alcohol 120% rather than optical ones.
7. Keep the battery contacts clean: Clean your battery’s metal contacts every couple of months with a cloth moistened with rubbing alcohol. This keeps the transfer of power from your battery more efficient.
8. Take care of your battery - Exercise the Battery. Do not leave a charged battery dormant for long periods of time. Once charged, you should at least use the battery at least once every two to three weeks. Also, do not let a Li-On battery completely discharge. (Discharing is only for older batteries with memory effects)
9. Hibernate not standby - Although placing a laptop in standby mode saves some power and you can instantly resume where you left off, it doesn’t save anywhere as much power as the hibernate function does. Hibernating a PC will actually save your PC’s state as it is, and completely shut itself down.
10. Keep operating temperature down - Your laptop operates more efficiently when it’s cooler. Clean out your air vents with a cloth or keyboard cleaner, or refer to some extra tips by LapTopMag.com.
11. Set up and optimize your power options - Go to ‘Power Options’ in your windows control panel and set it up so that power usage is optimized (Select the ‘max battery’ for maximum effect).
12. Don’t multitask - Do one thing at a time when you’re on battery. Rather than working on a spreadsheet, letting your email client run in the background and listening to your latest set of MP3’s, set your mind to one thing only. If you don’t you’ll only drain out your batteries before anything gets completed!
13. Go easy on the PC demands - The more you demand from your PC. Passive activities like email and word processing consume much less power than gaming or playing a DVD. If you’ve got a single battery charge - pick your priorities wisely.
14. Get yourself a more efficient laptop - Laptops are getting more and more efficient in nature to the point where some manufacturers are talking about all day long batteries. Picking up a newer more efficient laptop to replace an aging one is usually a quick fix.
15. Prevent the Memory Effect - If you’re using a very old laptop, you’ll want to prevent the ‘memory effect’ - Keep the battery healthy by fully charging and then fully discharging it at least once every two to three weeks. Exceptions to the rule are Li-Ion batteries (which most laptops have) which do not suffer from the memory effect.

Apa sebenarnya cache memory

Hari ini saya ingin berkongsi dengan anda semua tentang fungsi cache memory yang kita sering dengar bila bercakap tentang komputer. Apa sebenarnya cache memory itu?Emm.Baiklah, mari kita mulakan pelajaran untuk hari ini tentang cache memory. Sebenarnya, cache memory adalah merupakan tempat simpanan data atau informasi (maklumat) sementara yang kerap digunakan atau diakses oleh sesebuah komputer.Cache memory terletak pada CPU atau bersebelahanya pada chip yang berasingan. CPU menggunakan cache memory untuk menyimpan arahan yang kerap digunakan untuk menjalankan sesebuah program. Secara tidak langsung ia akan meningkatkan kelajuan sistem secara keseluruhan.

Terdapat 2 bahagian cache memory pada komputer iaitu level 1 dan level 2 yang sering diisitilahkan dengan cache L1 dan L2. Cache L1 terdapat pada CPU secara terbina dalam manakala cache L2 pula terletak dalam cip berasingan dan terletak berdekatan dengan CPU. Sesetengah CPU mempunyai L1 dan L2 secara terbina dalam dan L3 terletak di luarnya. CPU yang mempunyai cache memory terbina dalam lebih pantas berbanding dengan yang berada di luar kerana ia beroperasi seiring dengan kelajuan mikroprosessornya.

Walaubagaimanapun, cache yang berasingan secara kasarnya adalah 2 kali ganda lebih laju sepertimana Random Acces Memory (RAM). Cache memory lebih mahal harganya berbanding dengan RAM tetapi amat berbaloi membeli CPU dan papan induk yang mempunyai cache terbina dalam untuk memaksimunkan keupayaan sistem.

sumber - link

BAHASA PENGATUCARAAN

Satu bahasa buatan dan bahasa formal yang mempunyai istilah terhad , terdiri daripada satu set kata kunci untuk membentuk arahan dan mempunyai satu set peraturan tatabahasa.

Terdapat 2 jenis bahsa pengatucaraan iaitu Bahasa Pengatucaraan Khas (Special-purpose programming language) dan Bahasa Pengatucaraan Am.(General- purpose programming language). Bahasa pengatucaraan khas direka khas untuk penggunaan tertentu, misalnya SQL (Structured Query Language) di reka khas untuk pengkalan data. Bagi bahasa pengatucaraan am, digunakan untuk mendapatkan penyelesaian bagi berbagai maslah seharian.

Bahasa pengatucaraan Am boleh di bahagikan kepada 3 kelas.

  • Bahasa Mesin
  • Bahasa Penghimpun
  • Bahasa Peringkat Tinggi.
Bahasa Mesin

Bahasa mesin adalah bahasa asli komputer. Satu program yang ditulis dalam bahasa mesin tidak perlu dialih bahasakan dan boleh terus dilaksanakan. Ini disebabkan bahasa mesin mengandungi arahan-arahan yang telah sedia difahami oleh komputer. Walau bagaimanapun terdapat beberapa kelemahan mengenai bahasa mesin antaranya,

  • arahan-arahannya sukar dipelajari dan cryptic walaupun pengaturcara yang profesional.
  • memrlukan terlalu banyak arahan untuk menyelesaikan satu masalah yang mudah.Biasanya aturcara berkhir dengan satu aturcara yang panjang.
  • Bahasa mesin adalah machine-dependant. Ia bergantung kepada penjenisan komputer.
  • Oleh kerana tiada satu bahasa yang piawai , program yang ditulis pada satu jenis komputer tidak boleh dilaksanakan pada komputer yang lain.
Bahasa Penghimpun

Bahasa penghimpun adalah lebih baik daripada bahasa mesin. Arahan-arahannya mengandungi lebih kurang seperti bahasa Inggeris. Walau bagaimanpun bahasa penghimpun tidak boleh diproses secara terus . Kita perlu gunakan penterjemah bahasa yang dipanggil assembler.sembler akan menukarkan bahasa penghimpun kepada kod mesin dan kemudian dilaksanakan . Bahasa penghimpunan ini juga terdapat beberapa kelamahan , antaranya,

  • secara amnya, satu arahan bahasa penghimpun hanya untuk satu arahan dalam bahasa mesin. Akibatnya aturcara yang sebenar adalah panjang.
  • Setiap komputer mempunyai bahasa penghimpun tersendiri. Bagi setiap jenis komputer yang baru, kita perlu belajar bahasa yang lain pula.
  • Oleh kerana berbagai variasi dalam bahasa penghimpun, ianya tidak mudah alih.
Bahasa Peringkat Tinggi.

Bagi mengelakkan kelemahan dalam bahasa mesin dan penghimpun , bahasa peringkat tinggi dikembangkan. dalam bahasa peringkat tinggi arahan-arahan hampir sama dengan bahasa Inggeris dan dengan hanya menulis satu arahan sahaja boleh mewakilikan berbagai arahan pada aras bahasa mesin. Bahasa ini adalah lebih mudah dipelajari . Walau bagaimanapun bahasa peringkat tinggi perlu juga dialih bahasa kepda bahasa mesin sebelum dapat dilaksanakan. Untuk ini digunakan kompiler, satu sistem software yang dapat menukarkan program sumber(source program) kepada pelakasanaan program objek

Kebanyakkan bahsa peringkat tinggi telah dipiawaikan , oleh itu ianya adalah mudah ubah. Antaranya yang masih digunakan sehingga kini ialah;

  • FORTRAN (Formula translation) , sesuai untuk penggunaan peringkat saintifik dan kejuruteraan.
  • COBOL(Common Buisness Oriented Language) sesuai peringkat penggunaan dalam perniagaan
  • BASIC (Beginners All-purpose Symbolic Instruction Code). Bahasa ini dikembangkan untuk memudahkan para pelajar menggunakannya.
  • Pascal, bahasa peringkat tinggi berstruktur dan sesuai digunakan oleh ahli-ahli akedamik .
  • C dan C++, satu bahasa yang dianggap sukar tetapi dapat menyelesaiakan banyak masalah yang rumit dalam pengatucaraab. Buat masa ini bahasa C dan C++ merupakan bahasa yang popular di senua peringkat.

Komponen Asas Komputer

Adakah anda kenal komponen asas komputer, selama anda menggunakan komputer?

Anda perlulah kenal akan komponen asas komputer, supaya anda tidak ketinggalan pada zaman teknologi yang semakin membangun… :)

Komponen-komponen Asas bagi komputer ada 4 bahagian

1.Input
ia ditugaskan menerima & memasukkan data atau maklumat daripada pengguna ke dalam komputer…Maklumat yang terima seperti teks, imej, bunyi atau grafik..Unit input seperti papan kekunci [keyboard], tetikus [mouse], pengimbas[scanner],mikrofon, trackball dan joystick…

2. Unit Sistem
mengawal keseluruhan operasi komputer..Ia juga menerima input data arahan yang dimasukkan oleh pengguna serta memproses data… .Apabila data siap diproses, ia kan menghantar data tersebut utk disimpan dalam unit storan…Unit sistem berada pada motherboard [papan induk]..Unit sistem seperti BIOS [Basic Input/Output System] , Slot Tambahan [Expansion Boards] , Papan Induk / Papan Litar Utama [Motherboard] , Talian Bas [Serial Bus] dan Unit Pemprosesan Pusat [CPU] ..
Unit Pemprosesan Pusat [CPU] terbahagi kepada 2 bahagian utama :
a. Unit Kawalan
b. Unit Arithmetik dan logik[ALU]

3. Unit Storan/Unit ingatan
menyimpan data atau arahan yang diproses…ia juga menyimpan arahan oleh pengguna dan menyimpan pemprosesan Unit Arithmetik dan logik[ALU]…Unit ni terbahgi kepada 2 storan
a. storan primer [ ROM (Read Only Memory), RAM (Random Access Memory) ] – ia disimpan hanya sementara & tidak kekal
b. storan sekunder [ hard disk, thumbdrive, disket, Cakera Optik ]

4. Unit Output
memaparkan maklumat yang sudah diproses akan ditukar kepada bentuk yang mudah dipahami…proses ni akan dilakukan oleh unit
Ouput….
peranti output ada 2 jenis :
a.softcopy [monitor, speaker]
b.hardcopy [printer]

kredit->link

Mengenali Komponen Asas Komputer

Mengenali Komponen Asas Komputer

1. Casing-casing adalah untuk menyokong dan melindungi sistem dan perkakasan dalam dari habuk,debu,kotoran dan objek-objek lain.
2. Suis Kuasa(Power Swith) - suis kuasa merupakan set elektrik yang menghubungkan komputer dengan litar kuasa.
3. Papan Induk ( Motherboard) - Papan induk merupakan jantung kepada sistem komputer.Ia mempunyai banyak bentuk dan jenis yang merupakan pusat bagi semua komponen lain seperti memori , papan kekunci , kad video , moden dan sebagainya.
4. Pemproses (CPU) -Merupakan otak kepada sistem komputer.Didalamnya terkandung berjuta-juta transisitor , diod , perintang.
5. Memori (RAM) - Memori adalah alat ingatan sementara.
6. Cakera Liat (Hardisk) -untuk tujuan storan/simpanan data untuk sistem operasi , program dan data user.
7. Pemacu Diskte (Floppy Drive)
8. Pemacu CD ROM - untuk play cd
9. Mouse
10. Keyboard
11. Monitor.

http://www.kongsiblog.org/mengenali-komponen-asas-komputer/

Selasa, 7 Julai 2009

firmware baru n85 6 july 2009 - 30.019

sila update guna software nokia update.
firmware baru n85 6 july 2009 - 30.019

no change log.. even v20 also not have

anyway here are some comment.[taken from net]

SW improvements and corrections:
- Better imaging experience especially in video mode
- Nokia Maps 3.0.1 replacing Maps 3.0
- Improvements in Browser, Share Online, Camera, SettingsWizard
- Image quality: ‘half’ light pictures improved
- Text is not correctly line on Email corrected
- Launch of installed widgets improved

http://forum.lowyat.net/topic/1078084/+80

Isnin, 6 Julai 2009

Melayu pompuan punya suara - garmin

update, suara perempuan melayu utk garmin, mana belum download tu, boleh try k.
aku pun lum try, komen sikit, suara tu ok ke tak

Download


Sabtu, 4 Julai 2009

Tempat minta cer handphone

  1. http://andy.ehandysoft.com/devcert.php
  2. http://www.gebangsempoi.com/index.php?topic=4462.0
  3. http://www.opda.net.cn/index.php?styleid=23
  4. iPmart® forum - Powered by our members! - search sendiri

Jumaat, 3 Julai 2009

2 antivirus buatan malaysia yang patut disokong

ini adalah laman web antivirus yang dibuat oleh rakyat malaysia...
start tahun 2002 lagi..maybe dia org pun dah tua.
  1. http://www.geekzlife.net/v1/geekz-virus-remover/
  2. http://portableantivirus.blogspot.com/

Khamis, 2 Julai 2009

To find out where your nokia phone was made

it is the imei number that can know that...

To find out where your nokia phone was made... look at your digits number 7and 8 (YY) of your IMEI.

XXXXXX/YY/ZZZZZZ/A

XXXXXX = Type Appoval Code

ZZZZZZ = serial number

A = check digit
check yr YY number>>>

» Click to show Spoiler - click again to hide... «
10 or 01 = Finland
20 or 02 = Germany
30 or 03 = Korea
40 or 04 = China
50 or 05 = Brazil, USA, Finland
60 or 06 = HK, China, Mexico
70 or 07 = Finland
80 or 08 = Hungary
91 or 19 = Finland


you can know which is good...

07 or 70 and 19 or 91 is the best >> Finland

worst among them[but still good] - 40 or 04 and 60 or 06 >> China/HK/Mexico
but it still all phone is good thumbup.gif

N85 camera quality adjust

Mod the N85 camera icon_rolleyes.gif
1- Copy z:\private\10202BE9\10282EDC.txt to c:\private\10202BE9

2- Edit the file and change the following line :
0x3001A string "QualitySetLevel=306,ImageFileMimeType=image/jpeg,ImageWidth=2592,ImageHeight=1944,ImageFileExt ension=.jpg,ImageEncoderUID=0x00000000,Compression Quality=85,EstimatedSize=650000,CameraDisplayId=2, CamcorderVisible=350" 0 cap_rd=alwayspass cap_wr=alwaysfail

to:
0x3001A string "QualitySetLevel=306,ImageFileMimeType=image/jpeg,ImageWidth=2592,ImageHeight=1944,ImageFileExt ension=.jpg,ImageEncoderUID=0x00000000,Compression Quality=100,EstimatedSize=890000,CameraDisplayId=2 ,CamcorderVisible=350" 0 cap_rd=alwayspass cap_wr=alwaysfail

3- Save and restart.

The photos (at the 5MP settings) now are an average of 900KB instead of 600KB, which means less JPEG compression, which means theoretically better quality.so how is it...?

credit to http://forum.lowyat.net/topic/1078084

DIY SOLUTION FOR N85

DIY SOLUTION FOR N85

N85 bad speaker fix..

Important - this is based on your song..different song.. different setting...so dont blame me if the setting isnt suitable..

- audio setting : balance 0% , loudness off, Stereo widening off

equalizer - based on song

remember it is based on the song

N85 slider fix

to the user that have wobbly slider.. just go to the repair centre[nokia centre]
and change the set immediately..


N85 GPS locking fix



otherwise.. i recommended you to go for professional people to do this..
just send it to nokia centre.. or getting replacement

credit to kae7

setting garmin xt mudah

yg aku taip je perlu ubah, yg tak taip, tak perlu ubah apa2. pegi kat tool->setting.

Disable kan online features

'setting map'
orientation: track up -300km - sebab klu pakai 3d, kekadang lambat, dan berserabut, susah difahami.
auto zoom: Disabled - klu bagi dia auto, pening kepala otak nak tgk, slalunye aku set 120m, supaya mudah nampak.

'Routing'
enable kan uturn.
Volume: 100%

'system'
Distance/Speed
pilih metric, yang ada pilihan metric tu, semua pilih metric

'Display'
Blacklight Override: Always on

ini setting terbaik bagi aku.

Rabu, 1 Julai 2009

Camera Technical and Engineering

Dari mana asalnya perkataan "Bokeh" ini?
Pada zaman analog, agak kurang digunakan istilah ini. Perasan atau tidak?
Saya telah membuat kajian sedikit didalam beberapa buku2 lama dan baru fotografi, wikipedia dan ensyklopedia.
Dari mana datangnya "Bokeh" ini.

Bokeh
- Perkataan "Bokeh" sebenarnya berasal dari bahasa Jepun "boke" yang bermaksud, "blurred or fuzzy".
- Perkataan "boke" diadaptasikan dari perkataan Jepun ke bahasa English untuk maksud "fuzzy" dan telah ditukarkan kepada ejaan "Bokeh" oleh Mike Johnston (editor of Photo Techniques magazines) pada tahun 1996.
- Perkataan "Bokeh" mula digunakan dgn meluas di majalah2 foto terkemuka Eropah pada awal thn 2000.
- Maksud dari Wikipedia untuk Bokeh ialah - 1) Shallow depth of field (d.o.f) or Wide aperture
2) Appearance of out-of-focus

No Bokeh / Wide Depth of Field / Small Aperture


Bokeh / Shallow DOF / Wide Aperture


Kalau ditanya kepada jurufoto lama, mereka lebih fimiliar dgn wide d.o.f dan shallow d.o.f. Tetapi tidak bermaksud, penggunaan perkataan Bokeh ini salah atau tidak tepat. Termanya telah digunakan sebagai tajuk kepada salah satu teknik untuk mengawal aperture.
Ada banyak perkara yg amat berkait rapat dengan "Bokeh" ini. Diantaranya
1) Aperture
2) Depth Of Field (D.O.F)

Aperture
- Di dalam istilah optic, aperture ialah satu bukaan cahaya di mana ianya digunakan untuk mengawal jumlah limpahan cahaya yang melalui bukaan lensa ke permukaan filem atau image sensor.
- Satu alat yang dipanggil diaphragm digunakan sebagai aperture stop (f-stop). Fungsi diaphragm sama seperti iris di dalam mata manusia. Ianya mengawal kesesuaian diameter untuk jumlah limpahan cahaya di bukaan lensa sama seperti iris (anak mata) manusia. Iris mata akan membuka dgn besar dan di tempat gelap ianya akan mengecil ditempat yg cerah. Konsep aperture, bukanlah faktor utama untuk mencerah atau menggelapkan sesuatu gambar. Ianya lebih kepada untuk mengawal jarak fokus di mana saiz sesuatu aperture akan menambahkan d.o.f atau mengurangkan d.o.f.
- F-stop / F-number ialah satu unit yang digunakan untuk pengiraan sesuatu aperture di mana maksudnya - "Nisbah jarak fokus kepada kesesuaian diameter aperture untuk bukaan sesuatu jumlah limpahan cahaya".


Depth Of Field (d.o.f.)
- D.O.F. ialah kawasan dimana sebahagian dari pandangan atau subjek yg muncul dengan jelas dalam ruang pandangan lensa. Ayat yang paling mudah ialah kawasan sesuatu subjek mula tampil / muncul dengan jelas pada sesuatu jarak diantara lensa dengan subjek atau jarak lensa di zoomkan kepada subjek.
- Faktor keberkesanan d.o.f. berkait rapat dan diukur kepada jarak fokus lensa (lens focal length), jarak subjek dan f.number.
- D.O.F. juga didefinasikan sebagai bahagian dimana kawasan bagi titik optikal (optical spot) pada ruang liput pandangan / subjek yang menjadikan sesuatu gambar itu "background blurr" atau "foreground blurr".


Sila layari link ini untuk maklumat lebih lanjut -
BOKEH - http://en.wikipedia.org/wiki/Bokeh
D.O.F. - http://en.wikipedia.org/wiki/Depth_of_field
CIRCLE OF CONFUSION - http://en.wikipedia.org/wiki/Circle_of_confusion
APERTURE - http://en.wikipedia.org/wiki/Aperture

Yg Benar,
Kalel --creadit to http://shw.azroygila2remaja.fotopages.com/20234557.html

Adobe Tutorial request

Adobe Master Collection Tutorial request is open now.

Sapa2 yang nak request tutorial tentang;
-Indesign CS4
-Photoshop CS4
-Illustrator CS4
-Acrobat 9 Pro
-Flash CS4 Pro
-Dreamweaver CS4
-After Effects CS4
-Adobe Premiere Pro CS4
-Soundbooth CS4

boleh drop comment kat sini. or nak bagi idea tutorial apa nak letak.

p/s: aku pun tak pandai sgt. boleh la skit2.

-tash-
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...