Google+ Followers

Bicikut - IT'S NEVER TOO LATE TO CHANGE YOUR LIFE

Isnin, 14 Jun 2010

Bagaimana menjaga Komputer dari Virus, Spyware, Adware, Mallware, Trojan Tanpa Antivirus?

Familiar With File types

Kita perlu mengenali jenis2 file untuk menghindari virus menyerang.

Berikut ini adalah jenis-jenis file yang selalu digunakan:

  • File Musik: .Mp3, .Wma, .Wav, .Midi.
  • File Video/Movie: .Wmv, .Mov, .Rm, .Mpeg, .Mpg.
  • File Dokumen: .Doc, .Xls, .Ppt, .Pdf.
  • File Image/Picture: .Jpg, .Jpeg, .Gif, .Png, .Tiff, .Bmp, .Ico.
  • File Web: .Php, .Html, .Htm, . Asp, .Xml, .Asp.
  • File Arsip: .Zip, .Rar, .Tar.gz.
  • File Aplikasi*: .EXE, .MSI
  • File berbahaya lainnya*: .Bat, .Reg, .Com
  • * jangan cuba double click file ini jika anda tidak mengenali file tersebut

Secara default Windows menyembunyikan file extension tersebut supaya tidak menyemakkan otak user(kita). Kita perlu mempamirnya. Cara mempamirkan file extension:

  1. Buka window explorer (shortcut: Windows + E )
  2. Klik di [Tools]-[Folder Options]
  3. Dialog box akan terbuka
  4. Klik di tab [View]
    • Pilih "Show hidden files and folders".
    • Buang tanda di "Hide extensions for known file types".
    • Buang tanda di "Hide protected operating system files".
      Show All Files

Jadi setiap kali sebelum "Double Click", tolong diperhatikan dulu extension file-nya. Jangan tertipu dengan icon file. Icon sesuatu jenis file yg boleh berubah-ubah.

Contoh: Jika anda mau membuka file Microsoft word, extensionnya adalah .Doc. Tidak mungkin extension filenya adalah .Exe atau .Mp3. dan folder.exe. Virus Brontok dulu menginfeksi dengan menyamarkan dirinya sebagai file MS word, namun extension .EXE, dan folder dengan extension.EXE.

Jangan cuba men double click file-file berextensi Exe, Msi, Bat, Reg, jika anda tidak mengenali file tersebut. Itu adalah file-file berbahaya yang berpotensi membawa virus atau malware lain.

Jika anda sudah biasa dengan file extension, komputer anda lebih selamat. Smile

Ahad, 13 Jun 2010

Jadual perlawanan world cup 2010

Dalam bahasa melayu, korang cuma tinggal update je.

Download

Sabtu, 12 Jun 2010

Perempuan melayu punya suara - garmin xt

suara perempuan melayu utk garmin, mana belum download tu, boleh try k.
komen sikit, suara tu ok ke tak.

Download here
cuma copy, paste kan dalam folder voice di folder garmin anda, kemudian setting suara ke bahasa Deutsch

malay voice, sound

klik iklan tandaterima kasih.

Jumaat, 11 Jun 2010

cybercafe network diagram


cybercafe network diagram, untuk rujukan tuan dan puan. nak buat kat rumah pun boleh...

Combo fix, virus remover yang sangat dipercayai

masalah virus, terutamanya RVHOST,
jom buang

tanda2 anda terkena virus RVHOST,

1. Task manager tak boleh buka (alt+ctrl+del)
2. Lampu prosses pada pc anda setiasa berkelip
3. Folder dalam pendrive hilang, atau folder bertukar jadi .exe
4. Pc lembab nak mampos
5. dalam pendrive anda ada new folder.exe


download Combofix
Download sini

disable kan dulu antivirus yg anda guna
run sampai habis, tekan yes je.



sampai keluar log/note.


Ok virus dah clear

tapi dalam pendrive masih ada...

pergi ke my computer, E:(pendrive)
lepas tu tekan butang search



Tekan All files and folders


Taip *.exe


Tekan butang search


Jika terdapat icon folder yg keluar dalam senarai *.exe yg kita jumpa,

Saiz nye kira2 24Mbyte, itu adalah virus, delete secara manual k.

ok virus dah clear, takyah hantar kedai, jimat2..

Restart pc anda..

klik nufnang blog ni,tanda terima kasih,hehehe
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...