Google+ Followers

Bicikut - IT'S NEVER TOO LATE TO CHANGE YOUR LIFE

Khamis, 26 Februari 2009

Cara Format dan Install Windows XP

Yang anda perlu buat sebelum install windows xp :

1. CD Windows XP, ori ke, ciplak ke, tak kisah.

2. CD ROM dalam keadaan baik.

3. Data atau file penting2, simpan la dalam Drive D:, kalau takde drive D:, burn dalam cd, atau masukkan dalam external hard disk.

4. Check Semua Jenis Driver yang diperlukan, kalau boleh, cari driver dulu di internet, download semua driver, Display, Sound, Webcam, Network, Wifi.

Tapi kalau dah ada CD driver yang ori, tak perlu la.

5. Jika anda Perokok sediakan rokok terlebih dahulu supaya tak bosan, kerana proses format ini mengambil masa lebih kurang 30minit.

Proses installation.
1. Masukan CD installer Windows Xp kedalam Cd room anda.
2. Restart computer.
3. Pilih booting pertama(atas skali) ke Cd room(tekan F2 atau DEL, ikut jenis pc la, Lepas tu cari option boot sequence)

Untuk mengganti booting awal ke cd room anda bisa masuk ke bios dengan cara restart computer lalu tunggu tulisan Pres Del atau F2 to enter setup, dan anda harus menekan tombol Del atau F2 yang ada di keyboard. monitor akan buka bios biasanya warna biru, kemudian anda cari sub menu yang menyusun booting (biasanya sub menu advance bios feature-boot sequence).

Jika anda masih tak tahu juga , tanya pada teman anda macam mana cara mengganti booting awal ke cd room. Dan jika teman anda pun tak tahu, sebaiknya tutup artikel ini, lalu anda cuci kaki dan gosok gigi kemudian tidur.

4. Setelah proses booting berhasil kemudian ada tulisan press any key to boot from cd, anda harus menekan salah satu tombol di keyboard anda (misal tekan enter), setelah itu layar computer terus menjadi warna biru.

5. Anda akan berada pada layar window setup (tulisan window setup berada di kiri atas), tunggu

6.kemudian muncul layar window xp proses setup (tulisan ini juga berada pada kiri atas).dilayar ini anda akan diberi pilihan seperti :
To setup window xp press ENTER
To repair windows xp installing using recovery……, press R
To quit setup……… press F3

Pada yang atas sekali, lepas tu tekan ENTER

7.akan keluar window xp license agreement
tekan F8

8. Window xp process setup, dilayar ini terdapat juga pilihan-pilihan seperti :
To repair, press R
To continue , press ESC (escape)
pilih tekan ESC.

9.Kemudian anda dihadapkan lagi pada pilihan-pilihan, seperti :
To setup, press ENTER
To create……., Press C
To delete……., Press D

kalau hard disk baru beli, kena create partition dulu.

Tapi kalau yg dah ada partition, cari drive C: lepas tu tekan enter

10.Kemudian anda juga akan dihadapkan kembali pada pilihan-pilihan, seperti :
To Continue, Press C
To Select Different….., Press ESC
Pilih tekan C

11.Lalu ada pilihan-pilihan lagi, seperti :

……….NTFS (Quick)
……….FAT (Quick)
……….NTFS
……….FAT
……….Confert to NTFS/FAT
……….Leave No Change.

Pilih Quick NTFS

12.Kemudian ada pilihan lagi :
To Format, Press F
To Select…, Press ESC

tekan F

13.pastu tekan enter, enter……

14. Selepas Proses tersebut.

15. Nanti pada saat kurang lebih pada minit ke 33 akan muncul windows baru iaitu system meminta Serial Number, Waktu dan Area/Zona (pada saat memilih area/zona pilih GMT+8 iaitu Singapore atau malaysia)…..next

16. Lepas tu letak nama computer dan organisasi, tekan enter, Tunggu Process install……….

17. Pada Saat Komputer Restart anda jangan tekan apa-apa sampai proses install tersebut selesai.

18. Setelah proses install selesai, kemudian anda install Drivernya.(belaja sendiri, senang je)

19. Selesai

20.Baca Alhamdulillah, ucap terima kasih kat artikel ni.
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...