Google+ Followers

Bicikut - IT'S NEVER TOO LATE TO CHANGE YOUR LIFE

Sabtu, 30 Mei 2009

Mengetahui di Negara mana Handphone Anda di Buat

nokia sahaja:
Cara untuk Mengetahui di Negara mana Handphone Anda di Buat
Berikut ini beberapa cara untuk mengetahui di negara mana Handphone anda di buat serta kualitasnya ( Khusus HP GSM ) :
- Langkah pertama : tekan *#06#
- Setelah itu akan muncul 15 angka no seri
Contoh : 316725104690216.
- Jika angka Ke tujuh dan ke lapan adalah angka 02 atau 20 >> Hp tersebut dibuat di Asia(china) dengan
kualiti yang tak bagus.
- Jika angka Ke tujuh dan kelapan adalah angka 08 atau 80 >> Hp tersebut dibuat di Jerman dengan
kualiti baik.
- Jika angka Ke tujuh dan kelapan adalah angka 01 atau 10 >> Hp tersebut dibuat di Finlandia dengan
kualiti bagus.
- Jika angka Ke tujuh dan kelapan adalah angka 00 >> Hp tersebut dibuat di Perancis dengan kualiti paling baik.

Jika Handphone anda tidak termasuk dari salah satu di atas berarti HP anda adalah HP tidak original.


Jumaat, 29 Mei 2009

iPhone Hits Malaysia, A Little Too Late & Why It Would Fail.

iPhone Hits Malaysia, A Little Too Late & Why It Would Fail.

This post has been viewed 36366 times since Friday 13 March 2009 @ 10:35 am

iPhone 3GJust received an SMS yesterday evening from my mobile service provider, Maxis, informing the launch of the official iPhone 3G in Malaysia.

Well, after about 2 years since its first launch in the US, the long-awaited iPhone has finally hit Malaysia… a little too late.

Last December, I wrote a post about the failure iPhone 3G suffered during its launch in India. Frankly, I would expect the same will happen in Malaysia.

Below are my top 8 reasons why official iPhone 3G would fail in Malaysia :-

  • 1. The hype of iPhone is certainly over. What iPhone? It’s all about recession right now!
  • 2. Many iPhone killer (mostly touchscreen mobile phones) are freely available with no string (the stupid subscription plan) attached.
  • 3. One of iPhone rivals, Nokia XpressMusic 5800, is selling at less than half of the iPhone 3G’s price. Would you pay around RM3,000 for an iPhone 3G, while you can get a XpressMusic 5800 for only RM1,400?
  • 4. Too costly, for a mobile phone with only 2MP camera, no MMS, lack of Bluetooth support, no Flash support, no cut&paste function, etc.
  • 5. No unlimited data plan. The maximum data usage included is 3GB and you have no other choice to make it unlimited using their subscription plan.
  • 6. Reading through the lengthy terms & conditions before signing up makes me dizzy. The killer is actually the last term saying “Other Terms and Conditions apply.“! o_O”
  • 7. You can get unlocked smuggled iPhone 3G easily, at a much lower price. This is Malaysia, you know! You may then top it up with an unlimited data package for only RM120 RM99/month from the same provider (Maxis). LoL!
  • 8. The real iPhone killer is launching soon! The price is about the same too.

I understand iPhone fans may not agree to any (if not all) of the reasons above. Anyway, tell me what do you think.

Rabu, 27 Mei 2009

Update vista servis pack 2 sekarang - Additional Vista SP2 Updates

Additional Vista SP2 Updates:

Emerging Hardware Support

•SP2 contains Blue tooth 2.1 feature pack supporting the most recent specification for Blue tooth technology
•Ability to record data on Blu-Ray media,
•Adds Windows Connect Now (WCN) Wi-Fi Configuration to Windows Vista SP2,
•exFAT file system now supports UTC timestamps, which enables correct file synchronization across time zones.
•SP2 provides support for new form factors, such as ICCD/CCID. new form factor support –example USB form factor as opposed to PCMCIA).
•Support for the new VIA 64-bit CPU
Security

•SP2 includes all previously released security updates, and builds on the proven security benefits of Windows Vista
•Secure Development Lifecycle process updates, where we identify the root cause of each security bulletin and improve our internal tools to eliminate code patterns that could lead to future vulnerabilities
•Reliability
•SP2 addresses previously released reliability updates, as well as addressing crashes, caused by Microsoft code, discovered since the launch of SP1
Performance

•Resume performance when Wi-Fi connection is no longer available after resume from sleep
•Inclusion of Windows Search 4 for improved indexing performance, improved relevancy in search, broader indexing scenario inclusion, as well as new Group Policy integration for Windows Search,
•Improvements to the RSS feeds sidebar gadget to improve update performance and responsiveness
Application Compatibility

•It is our goal that applications that run on the Windows Vista Operating System today and are written using public APIs will continue to work as designed on Windows Vista SP2.
•Previously released Application Compatibility updates are included in Windows Vista SP2.
•Spysweeper and ZoneAlarm now working with POP3 email accounts
Administration and Support Improvements

•Customers installing .net framework 3.5 service pack 1 will notice shorter download and installation times with Vista service pack 2 or Windows 2008 service pack 2 already installed,
•Service Pack Clean up tool (Compcln.exe): This tool helps restore the hard disk space by permanently deleting the previous versions of the files (RTM & SP1) that are being serviced by Service Pack 2.
•Single installer for both Vista & Server 2008
•Ability to detect an incompatible driver and block service pack installation or warn users of any loss of functionality
•Better error handling and providing more descriptive error messages where possible
•Better manageability through logging in system event log
•Componentization for Serviceability of the installer
Some Specific Fixes/Additions Include:

•Inclusion of Hyper-V
•Event logging support in SPC
•DNS Server now listens over ISATAP address
•Fixes DRM issues from WMP upgrades
•Windows Vista Feature Pack for Wireless
•Reduction of resources required for sidebar gadgets
•Improved power settings for WS08

Vista Service Pack 2 isn't for everyone.

SP2 beta is, as the name suggests, a product still under development. Microsoft is recommending only "technology enthusiasts, developers, and IT pros" willing to test the software take on the upgrade. General users are advised to wait until the final release, which is set for the first half of 2009. Some unofficial reports indicate it is being targeted for an April completion.

SP2 is a fairly significant upgrade.

Windows Vista SP2 includes numerous changes to the Vista operating system. Here are some of the highlights of what it'll do for you:

• Let you record data onto Blu-ray discs

• Add into your system Vista Feature Pack For Wireless, which provides support for the latest Bluetooth technology -- Bluetooth v2.1 -- as well as for the Windows Connect Now (WCN) Wi-Fi protocol

• Give you better Wi-Fi performance when you're exiting Vista's sleep mode

• Make your RSS feeds sidebar gadget work faster and better

• Give you the latest desktop search engine, Windows Search 4

• Cut down the resources it takes to run your various sidebar gadgets

It'll give your OS an overall tune-up, too.

Vista Service Pack 2 will also deliver some under-the-hood improvements, which will:

• Give your computer support for VIA Technologies' new 64-bit CPU

• Let your system support exFAT, which can handle larger files and can also use UTC timestamps so you can synchronize files across different time zones

• Boost your power management efficiency by as much as 10 percent

Additionally, a slew of system bugs will be corrected in the update, including some slow shutdown problems and other crash-causing issues.

You have to have SP1 installed before you begin.

Like most Microsoft Service Packs, SP2 won't work on your system if you haven't already installed SP1. If you're thinking about trying the SP2 upgrade, you'll have to hit SP1 first.

Things may not be totally smooth at first.

Microsoft has had some history with glitches seemingly caused by its Windows Service Pack updates. It sometimes takes several hotfixes for these kinks to be worked out. That's precisely why it's often best to wait for the full release, at the very least, before jumping on the upgrade.

This Service Pack does offer some improvements over past ones.

Microsoft did take some steps to make this Service Pack function a bit better than past upgrades. It is the first Windows Service Pack to work for both the client (Vista) and server (Windows 2008) editions of the operating system in a single update.

SP2 also includes what Microsoft is calling a "Service Pack Clean-up Tool." This will permanently delete old versions of files SP2 is updating, helping you reduce clutter and get rid of outdated system files that'd otherwise just take up space.



Selasa, 26 Mei 2009

kelebihan dan kekurangan iphone

setelah mencari info dari semua sumber:
aku senaraikan kelebihan, dan kekurangan iphone ni:

kelebihan:
  1. Touchscreen yang revolusioner
    Touch screen iPhone sangat revolusioner, sehingga banyak vendor yang mengikuti teknologi ini, tetapi tetap belum ada yang bisa menandingi iPhone
  2. Dukungan 3rd Party Apps. yang sangat banyak
    Banyak sekali 3rd Party Apps. yang dapat diinstal diiPhone - tetapi tidak semuanya Free (average price untuk 3rd party Apps antara $0.99 - $5)
  3. Layar Besar dan Kualitas gambar jernih
    Layar iPhone berukuran besar 3.5 inchi, 480 x 320 piksel dengan resolusi 163 ppi
  4. Design Modis
    Saya rasa semua orang pasti setuju, seperti produk-produk Apple lainnya, design iPhone sangat modis :)
  5. High Prestige
    Saya rasa semua orang pasti setuju dengan statement ini, tidak perlu dijelaskan lagi :)
Kekurangan:

  1. Tidak ada fungsi Forward SMS
    Yeah, that’s right iPhone tidak memiliki fitur untuk memforward SMS. Tapi kekurangan ini bisa diatasi dengan menginstall 3rd Party Apps (biteSMS/MySMS/iRealSMS)
  2. Tidak bisa Video Call
    Yeah, that’s right iPhone tidak memiliki fitur video call, wong ga ada camera internal ko iPhone.
  3. Tidak bisa Video Recording
    Yeah, that’s right iPhone tidak bisa melakukan video recording. Tapi kekurangan ini bisa diatasi dengan menginstall 3rd Party Apps (Cycorder atau videorecording3g)
  4. Tidak ada Flash pada Camera
    Yeah, that’s right iPhone tidak ada flash pada cameranya, lagian kualitas kameranya cuman 2MPixel, jadi memang iPhone nga didesain sebagai kamera juga.
  5. Proses penggantian baterai hanya dapat dilakukan oleh orang yang ahli
    Mengganti baterai iPhone tidak seperti mengganti baterai handphone anda - tinggal lepas kemudian pasang baterai baru, proses penggantian baterai pada iPhone butuh beberapa baut yang dibuka untuk dapat mengganti baterai iPhone.
  6. Daya tahan baterai tidak sebanding dengan fungsi iPhone
    Fitur entertainment iPhone sangat banyak sekali, tetapi sayang daya tahan baterainya tidak sebanding dengan fiturnya itu. Ditambah dengan bateri iPhone yang tidak bisa diganti dengan mudah sehingga tidak memungkinkan kita memiliki 1 baterai lagi sebagai baterai cadangan
  7. Browser tidak dapat digunakan untuk menjalankan “Flash”
    Yeah, that’s right browser iPhone - Safari, tidak dilengkapi dengan flash player.
  8. iPhone tidak dapat menjalankan aplikasi “Java”
    Yeah, that’s right browser iPhone tidak dapat menjalankan aplikasi “Java”, tetapi hal itu dapat ditutupi dengan banyaknya aplikasi 3rd Party yang disediakan oleh Apple - Tetapi tidak semuanya gratis pastinya.
  9. SMS panjang diautosplit sebagai SMS yang berbeda - tidak ada character counter dalam SMS
    Jika anda mengirim SMS lebih dari 160 karakter, SMS tidak dikirim sebagai SMS yang sama tetapi sebagai SMS yang terpisah. Tapi kekurangan ini bisa diatasi dengan menginstall 3rd Party Apps (biteSMS/MySMS/iRealSMS0
  10. Tidak ada fasilitas search pada emailYeah, that’s right kita tidak bisa melakukan searching email didalam inbox iPhone. Tapi kekurangan ini bisa diatasi dengan menginstall 3rd Party Apps
  11. Tidak bisa mengattach picture pada email
    Yeah, that’s right iPhone tidak bisa melakukan attaching pada email. Tapi kekurangan ini bisa diatasi dengan menginstall 3rd Party Apps (iMail)
  12. Fungsi “arrange” aplikasi tidak user friendly
    Fungsi pengaturan icon-icon aplikasi pada iPhone kurang user friendly. Sulit dijelaskan, Anda harus mencoba sendiri :)
  13. Iphone tidak dapat berfungsi maksimal tanpa di “JailBreak”
    Banyak aplikasi yang hanya dapat diinstal diiPhone yang sudah di”JailBreak”, tetapi “JailBreak” bearti merusak garansi.
  14. Sangat tergantung pada 3rd Party Apps.
    Seperti yang saya tulis diatas, fungsi dasar iPhone sangat minim sekali. Fungsi iPhone baru akan sangat maksimal jika Anda menginstall banyak 3rd Party Apps. - Yang tentunya tidak semuanya Gratis.
  15. Iphone akan sulit digunakan jika Anda Wanita dengan kuku yang “lentik”
    Layar sentuh iPhone tidak akan dapat digunakan dengan menggunakan kuku / stylus. Sehingga wanita yang memiliki kuku yang “lentik” akan mengalami kesulitan menggunakan iPhone
  16. Jika anda memiliki jari yang agak besar, akan memerlukankan waktu yang lama untuk terbiasa dengan keyboard iPhone
    Karena keyboard iPhone hanya bisa diakses dengan jari, maka anda yang memiliki jari yang agak besar, akan membutuhkan waktu yang cukup lama untuk dapat terbiasa dengan keyboard tersebut.
rujukan http://iphone-telkomsel.agustinus.net

faz: so buat apa kite buang duit dengan benda yg banyak kekurangan ni..sapa yg nak beli iphone, aku cadangkan beli je nokia 5800, lebih murah dan banyak fungsinye.

update
iPhone kini telah banyak berubah dengan upgrade ke OS 3.0..

Kini iPhone boleh :

Copy N Paste
MMS support
email attach also..
GPS been better now
Bluetooth can send/terima data..

But still no video call (3G mata buta..hahaha)
No flash N vid recording..
many 3rd party apps but not free..

Isnin, 25 Mei 2009

FLV to MP3 @ utube video to MP3

you guys suka dgr lagu2x di youtube..
but dont know how to download it..
and become mp3..then boleh letak di ipod or any mp3/mp4 devices..

i will show u the easier way to download vid from youtube and convert to mp3

  1. go to this url http://www.flv2mp3.com/
  2. choose by url and oso insert the url tao
  3. Photobucket
    Photobucket
  4. seterusnya you guys will be asked to insert your email address and file name you want it to be named
  5. Photobucket
  6. wait until the upload progress is finished, by then you can click the convert button
  7. thank you page will come out if the convert thingy is finished
Photobucket

there you go check your mail box or maybe it will automatically pop out the download box to download the mp3 file


have fun & selamat mencuba

fazrin: cilok dari munirah

Khamis, 21 Mei 2009

Promosi Aquapac waterproof case untuk semua jenis gadget. Multipurpose wallet, digital camera case, handphone case, laptop case dan DSLR case.

Promosi Aquapac waterproof case untuk semua jenis gadget. Multipurpose wallet, digital camera case, handphone case, laptop case dan DSLR case.
Produk ini Kedap air Sedalam 5 METER / 15 KAKI.

ImageImageImage

Spesifikasi :
• You can make and take calls right through the plastic. With most phones it makes no noticeable difference to the volume.
• We've added a LENZFLEX window on the back, which means that if you have a camera-phone you'll be able to take photos right through the case.
• It's guaranteed submersible to 15 feet (5 metres).

Aquapac Model : Mobile Phone case 104
Size : Max Length 5in/125mm and Max Circumference 6in/150mm
Phone Model : Sesuai untuk semua model kecuali yang jenis slide atau flip.
Harga Promosi : RM 70 Harga Biasa = RM 89
Postage : RM 3


ImageImageImageImage

Aquapac Model : Mobile Phone case 114
Size : Max Length 6in/155mm and Max Circumference 6in/150mm
Phone Model : Sesuai untuk semua model + slide up phone kecuali flip phone
Harga Promosi : RM 80 Harga Biasa = RM 95
Postage : RM 3


ImageImage


Aquapac Model : PDA case 344
Size : Max Length 6in/155mm and Max Circumference 7.9in/200mm
Phone Model : Sesuai untuk semua model + slide up phone kecuali flip phone
Harga Promosi : RM 80 Harga Biasa = RM 98
Postage : RM 5


ImageImageImage


Model : Aquapac Camera Case 414 (sesuai untuk semua jenis digital camera compact yang ada lense atau tidak)
Size : Max Length 7.25in/180mm and Width 5.3 in/130mm Circumference 10.2in/225mm
Harga Promosi : RM 84 Harga Biasa RM96
Postage : RM 3



ImageImageImage



Model : Multipurpose waterproof case ( wallet, handphone , GPS atau barang berharga)
Size : Max Length 7.25in/180mm Circumference 10.5in/265mm
Harga Promosi : RM 60 Harga Biasa RM79
Postage : RM 3


Aquapac Waterproof Small Whanganui (multipurpose case)
ImageImage
Harga Promosi : RM 60 Harga Biasa RM79
Postage : RM 3


Aquapac Waterproof large Whanganui (multipurpose case)
ImageImage
Harga Promosi : RM 80 Harga Biasa RM110
Postage : RM 3


Aquapac Waterproof Jumbo Whanganui (multipurpose case)
Image
Harga Promosi : RM 98 Harga Biasa RM128
Postage : RM 3


Aquapac Waterproof belt case (multipurpose )

ImageImage
Harga Promosi : RM 75 Harga Biasa RM99
Postage : RM 3


Aquapac Waterproof DSLR camera case
Image
Image
Harga Promosi : RM 350 Harga Biasa RM440
Postage : RM 10


Lokasi saya di Kuala Terengganu. Kepada rakan di Terengganu boleh buat (cash on collection) di bandar Kuala Terengganu.

Semua urusan penghantaran akan dibuat menggunakan POSLAJU .
Rakan-rakan yang kurang yakin dengan pembelian secara ini bolehlah surf kat LELONG.COM.MY (Aquapac)

Sebarang pertanyaan email kepada saya Syahlias@gmail.com /contact no. 0192074665

faz: ''aku just tolong sebarkan benda ni, bagus gak utk korang dan aku,hehehe, nak beli la yg compact camera..huhu leh amik gambo dalam air. ni video test http://fazrin2211.blogspot.com/2009/05/nak-nak-nak.html

Rabu, 20 Mei 2009

terfikirkah anda untuk update firmware usb boadband maxis

Apa itu firmware: Firmware update itu utk memperbaharui firmware (software yg dibuat oleh pengilang) yg ada didalam gadget anda, boleh memperbaiki fungsi yang error(bug) dan juga meningkatkan fungsi sesuatu perkakasan.

banyak gadget yang kita beli, boleh di update dari homepage product yg kita beli.
contoh2nye..seperti handphone, camera, mp3 player, mp4 player dan macam2 lagi.
contoh kegunaan: 1. mungkin handphone anda slow dan bateri cepat habis(nokia terutamanya), apa bila update firmware..masalah itu boleh diatasi.
mungkin ramai org tak tahu pasal benda ni..tahu beli je!..lalala

so sekarang saya nak tunjukkan cara update firmware utk pengguna maxis, memandangkan saya juga pengguna usb broadband ini. jika berjaya.. 3.6mbyte anda akan bertukar menjadi 7.2mbyte, so usb anda akan support kelajuan 7.2Mbyte mulai sekarang(tapi kalau kawasan anda tak support speed camtu, tak laju gakla).
jgn takut, semua proses2 ni diambil dari website maxis malaysia.

Memula Download ni Tutorial then simpan

Download file ni plak http://www.maxis.com.my/maxisbb/download/E220SoftwareUpgrade.zip kemudian extract di mana2 anda suka.

buka folder yg telah di extract tadi.


ingat ye, install E220 Firmware.exe dulu,
kemudian E220 Dashbroad.exe

cara install, boleh rujuk tutorial yang anda download tadi.

ini lah hasilnye


Rujukan Maxis Broadband

faz2211

Sedikit Review Tentang Maxis Broadband.

Aku merupakan seorang pelanggan Maxis Broadband yang subscribe Power Package. Package aku didatangkan dengan USB modem Huawei e220. Setelah sebulan menggunakan Maxis Broadband, aku ingin mengulas serba sedikit tentang pro dan kontra nya. Boleh juga baca entri aku semasa mula-mula aku subscribe Maxis Broadband di sini.

Secara overall, aku boleh katakan yang aku berpuas hati dengan khidmat Maxis Broadband ni. Speed yang aku dapat, boleh dikatakan laju. Mungkin sebab aku duduk dan bekerja di kawasan yang coverage 3G nya bagus. Cuma aku agak sedikit tidak berpuas hati bila nak mendownload menggunakan khidmat rapidshare.

Apa yang korang kena maklum adalah, rapidshare (akaun percuma) tidak membenarkan users menggunakan sebarang “Download Manager” semasa mendownload. Masalah yang akan dihadapi oleh pengguna Maxis Broadband adalah, signal kadang-kadang akan jatuh, dan bertukar antara UMTS ke HSDPA. Ini normal.

Tapi, bila perkara ini berlaku semasa korang tengah download guna Rapidshare, proses download korang tu akan terganggu. Korang pula tak boleh nak resume download itu. Maka, berlakulah kes download dah 60%, sekali line bertukar, dan tak boleh nak sambung download. Shitty gila situasi itu. Lebih menyakitkan hati, adalah bila download dah 88%, time tu jugaklah connection line nak bertukar dari HSDPA ke UMTS. Sial.

Maka sebab itulah, aku tidak boleh mendownload full album yang linknya terletak di Rapidshare. Kerana aku tahu, aku tak akan berjaya download sampai habis. Aku lebih prefer menyelam di Google untuk cari link-link di free hosting yang membernarkan user download pakai Download Manager.

Satu lagi masalah Maxis Broadband yang aku nak highlight di sini adalah tentang DNS settingnya. Kadang-kadang, bila kita tgh surf (signal cun gila) tiba-tiba je kuar error kata page tu tak boleh diload. Masalah ni korang boleh detect bila masa loading page tu, browser macam kejung sekejap. Then bila korang refresh, dia kuar error tuh.

Setelah aku google, aku dapati solution yang paling mudah untuk setel masalah ni adalah korang set kan DNS setting tu macam dalam gambar di bawah nih. Ini adalah nombor DNS daripada OPEN DNS. Korang leh dapatkan lebih info tentang OPEN DNS dari web diaorang.

usyar nombor dns tuh.

Setelah set DNS tu, aku dapat load website dengan lebih laju (sikitlah) dan problem xleh load page kurang. OPEN DNS bukan sahaja untuk Maxis Broadband ni, dia boleh di set untuk semua jenis connection. Set la PC atau router rumah korang, dan aku gerenti korang boleh rasa perbezaan speed sesuatu page tu load.

Itu saja buat masa ini. Selain daripada dua problems yang aku cerita di atas, aku belum encounter apa-apa lagi yang membuatkan aku tidak berpuas hati dengan Maxis Broadband ni. Sekian.

credit--->> http://blog.mosesmouse.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...