Google+ Followers

Bicikut - IT'S NEVER TOO LATE TO CHANGE YOUR LIFE

Sabtu, 16 Oktober 2010

Sah! Nokia N8 pakai Kaca Gorilla!

1. Sekiranya anda lemah jantung, anda tidak digalakkan menyaksikan aksi-aksi extreme ini!

2. Cakap banyak takde. Korang tontonlah sendiri video ni.

3. Aku ngeri siol!!!


Spesifikasi Nokia N8
Dimensi Ukuran: 113,5 x 59 x 12,9 mm
Tampilan
* Ukuran layar: 3.5 ”
* Resolusi: 16:09 nHD (640 x 360 piksel) OLED
* 16.7 juta warna
* Layar sentuh Capacitive
* Orientasi sensor (Accelerometer)
* Kompas (Magnetometer)
* Jarak sensor
* Pendeteksi cahaya sekitar
Data Jaringan
* GPRS / EDGE kelas B, multislot kelas 33
* HSDPA Cat9, kecepatan maksimum hingga 10,2 Mbps, 2,0 Mbps HSUPA CAT5
* WLAN IEEE802.11 b / g / n
* Dukungan TCP / IP
* Dapat dijadikan modem
* Mendukung sinkronisasi MS Outlook dari kontak, kalender dan catatan
Memori
* Memori internal: 16 GB
* Slot kartu memori MicroSD, hot swappable, hingga 32 GB
Frekuensi Operasi
* GSM / EDGE 850/900/1800/1900
* WCDMA 850/900/1700/1900/2100
* Peralihan otomatis antara band WCDMA & GSM
* Modus penerbangan
Konektivitas
* Bluetooth 3,0
* HDMI
* Konektor Charging 2mm
* Micro USB dan pengisian
* High-Speed USB 2.0 (micro USB konektor)
* Konektor AV 3,5 mm
Platform software & Antarmuka pengguna
* Symbian ^ 3 untuk Nokia
* Java MIDP 2,1
* Qt 4.6.2, Web Runtime 7,2
* Flash Lite 4,0
* 1,2 DM OMA, OMA Client provisioning 1,1
Aplikasi
* Kunci aplikasi: Kalender, Kontak, pemutar musik, internet, pesan, foto, Ovi Store, Maps, Video, Webtv, editor dokumen Office, Video & photo editor, Mail, Chat, Radio
* Aplikasi PC: Nokia Ovi Suite, Nokia Ovi Player
Manajemen Informasi Pribadi (PIM)
* Informasi lengkap kontak
* Kalender
* Daftar agenda
* Catatan
* Perekam
* Kalkulator
* Jam
Email dan olahpesan
* Email client dengan dukungan lampiran untuk gambar, video, musik dan dokumen doc, Xls, Ppt, Pdf, Zip
* Format HTML untuk email
* Unified email client untuk beberapa protokol: Mail Yahoo, Gmail, Windows Live, Hotmail dan / POP IMAP layanan populer lainnya, Mail for Exchange, IBM Lotus traveler
* Mengedit dokumen kantor kunci
* Widget web Email di halaman muka
* Mendukung pesan instan Chat: OVI Chat, Yahoo, AIM, Windows Live, Gtalk, MySpace *
* Unified MMS / SMS editor
* Tampilan Percakapan untuk SMS
* Push email dan Nokia Mesenger
* Tampilan halaman web standar
* Web browsing dengan kontrol sentuh
* Mendukung: HTML, XHTML MP, WML, CSS
* Protokol yang didukung: HTTP v1.1, WAP
* Dukungan TCP / IP
* History, HTML dan dukungan JavaScript
* Flash Lite 4 akan mendukung sebagian besar konten Flash Player 10,1
* Nokia Mobile Search
* RSS reader
* Dukungan untuk video streaming
* Akses langsung dari halaman utama Facebook dan Twitter melalui Ovi oleh Nokia Social client
* Profil jejaring sosial terlihat dalam kontak telepon
* Upload dan melihat foto dan video dan melihat lokasi klien melalui Ovi oleh Nokia Social client
* Jejaring sosial terlihat dalam kalender acara telepon
GPS dan navigasi
* GPS terintegrasi, A-GPS receiver
* Ovi Maps dengan free car & navigasi pejalan kaki
* Wi-Fi Positioning
* Kompas dan accelerometer untuk orientasi layar
* Nokia Ovi Suite untuk mentransfer / upload peta ke memori handphone
Kamera
* 12 megapiksel dengan optik Carl Zeiss
* Fullscreen 16:09 View finder dengan parameter touchscreen mudah digunakan
* Xenon flash
* Pendeteksi wajah
* Autofocus
* Panjang focal: 5,9 mm
* Nomor F / Aperture: F2.8
* Format file gambar: JPEG / EXIF
* Zoom sampai 2x (digital) untuk gambar diam
* Zoom 3x (digital) untuk video
* Kamera sekunder untuk panggilan video (VGA, 640 x 480 piksel)
Berbagi video dan Player
* HD playback 720p HD video pada TV melalui kabel HDMI
* Dolby Digital Plus surround sound saat bermain dengan HDMI & home teater
* Dukungan untuk download, streaming, dan download progresif

pegi ar beli

Khamis, 14 Oktober 2010

iPHONE4 - Kelebihan dan Kekurangan

Kelebihan iPhone 4:

  1. Camera depan belakang untuk video call
  2. Cermin penutup yang 30 kali lebih kuat dari cermin kristal yang lain
  3. OS 4 yang paling advandce pernah iphone hasilkan
  4. Tangkap / edit gambar dalam HD
  5. 5 Megapixel camera dengan LED flash!
  6. Buat folder dengan mudah/ Multitasking
  7. Struktur yang lebih tahan lasak

Kekurangan iPhone 4 :

  1. Multi Task tidak nyata
    Multitasking adalah benda yang membolehkan aplikasi berjalan di belakang layar sementara aplikasi lain sedang diakses, tetapi multitasking iphone ini hanya bersifat minimize, jadi aplikasi yang diminimize tidak boleh berjalan dibelakang, hanya boleh di ‘pause’ kan.
  2. Video Call Hanya via Wifi <--baik takyah buat video call
    iPhone sebelum ini tidak boleh menggunakan 3G, tetapi akhirnya video call ini terdapat di dalam iPhone 4, tapi sayang sebab video call ni harus menggunakan wifi, dan hanya boleh dihubungkan sesama iphone 4 sahaja.
  3. Rosak bila JatuhTerbukti, iPhone tidak semantap designnya, mudah rosak jika terjatuh. Ada iPhone 4 cuba dijatuhkan oleh orang-orang di ifixyouri, dan hasilnya keputusannya Iphone4 terus hancur serta merta. Sebagai pembanding, orang2 dari mobile-review telah menjatuhkan nokia n8 dari berbagai sudut tetapi ia tidak menyebabkan nokia n8 rosak. Jadi berhati-hatilah!
  4. MicroSIM
    Ternyata iphone 4 tidak boleh dimasukkan SIM yang sembarangan, harus yang jenis MikroSim. Tetapi jangan risau, kerana sudah menjadi kebiasaan kerana pengguna yang arif mestilah mengjailbreak kan atau mengunlock iphone mereka untuk membolehkan SIM mereka diterimamasuk ke dalam iphone dan juga mendownload apps di iphone!
ADE KORANG KISAH KE KEKURANGAN DIA??? JANJI KORANG DAPAT BERLAGAKKAN..
kalau aku, aku tak beli..

Ahad, 10 Oktober 2010

Kebaikan dan Keburukan INTERNET

Kebaikan akhbar dalam internet:
1. Ia dapat dibaca oleh pengguna internet seluruh dunia seperti pelajar M'sia dapat mengetahui perkembangan M'sia melalui internet.
2. Tak perlu membeli akhbar.

Rujukan maklumat
Bermacam-macam maklumat anda boleh dapati melalui internet. Ada berita, laporan cuaca, sukan, pasaran saham, hiburan dan kadang-kadang anda akan berjumpa maklumat yang anda sendiri tak pernah fikirkan. Malah anda boleh membaca suratkhabar menerusi internet. Sekalipun anda sudah terlepas isu terbitan cetakannya tetapi kini anda masih ada peluang membacanya menggunakan internet. Mudah, bukan?

Transaksi atau pemindahan
Transaksi atau pemindahan. Bagi yang sangat berminat dengan pasaran saham, internet boleh dijadikan satu alternatif untuk membuat transaksi. Anda juga boleh menempah tiket perjalanan kapal terbang ataupun menjalankan transaksi sistem perbankan serta membeli-belah melalui internet. Anda boleh menggunakan kad kredit bagi tujuan ini tanpa perlu bersusah payah ke mana-mana dan yang penting juga anda boleh melakukan di mana-mana sahaja kawasan yang mempunyai talian telefon. Hebat, bukan?

Berkomunikasi
Berjuta-juta manusia sekarang mengunakan internet untuk berkomunikasi dengan pelbagai cara. Ada yang menggunakan mel elektronik (emel) untuk berhubung dengan sahabat handai, saudara mara, keluarga atau sesiapa sahaja. Dan, ada pula yang menggunakan bilik sembang (chat) untuk mencari dan menambah kenalan di seluruh dunia serta bertukar-tukar fikiran serta idea dalam minat yang sama. Anda juga boleh menggunakan talian internet untuk menonton video dan mendengar apa-apa muzik yang anda minat melalui perkhidmatan yang disediakan. Menarik, bukan?

Belajar
Salah satu alat bantuan dalam pembelajaran anda. Anda boleh mencari apa-apa maklumat penting untuk menyiapkan tugasan anda –sama ada anda pelajar sekolah, penuntut kolej dan universiti ataupun anda sudahpun bekerja. Maklumat serta data yang disediakan dalam internet kebanyakannya adalah yang terkini. Jadi, bukankah ini satu keistimewaan yang patut anda gunakan

Keistimewaan Internet Kepada Kanak-Kanak

  • Informasi - laman-laman web, berita, encyclopedia
  • Komunikasi - chat, emel, ftp
  • Hiburan - video klip, muzik, 'movie', 'games'
  • Perdagangan - e-dagang, 'virtual shopping arcade'

Ancaman Internet Kapada Anak-Anak

  • Laman-laman yang berunsur seks dan memaparkan gambar-gambar lucah
  • Maklumat-maklumat palsu
  • Laman-laman yang bersifat memujuk dan mempengaruhi melakukan jenayah
  • Mengadakan pertemuan dengan orang yang tidak dikenali
  • Memberi respon pada mesej-mesej yang mengancam, mengugut dan sebagainya
  • Mendedahkan nombor kredit kad ibu bapa
  • Memberikan data peribadi kepada orang yang tidak dikenali


Apabila Internet disalahgunakan

SALAH guna terhadap Internet walaupun belum sampai ke tahap membimbangkan, perlu diberikan perhatian serius. Kini, seolah-olah sudah wujud satu rangka rujuk dalam masyarakat kita bahawa dengan melayari multimedia itu, pelbagai perkara yang kononnya cuba disembunyikan, dapat diketahui ramai. Internet menjadi medan untuk memburukkan siapa saja yang tidak disukai sama ada pemimpin, tokoh terkemuka, ahli korporat, mahu pun orang perseorangan.

Menerusi penghantaran e-mail dan laman web yang dicipta sendiri oleh pengguna, pelbagai cacian dan tohmahan disebarkan. Penghantarnya boleh menggunakan nama samaran manakala daripada mana sumber itu dihantar sukar dikesan. Internet yang diterima di seluruh dunia kini menggantikan surat layang yang penyebarannya sebelum ini agak terhad.

Artis kita juga ditelanjangi menerusi Internet. Tahun lalu, beberapa halaman web lucah ciptaan rakyat Malaysia dikesan memaparkan gambar bogel dan seksi artis tempatan. Gambar itu menggunakan muka artis tempatan yang disambung kepada tubuh bogel orang lain menggunakan teknik superimpose (bertindih). Terbaru, gambar lucah dan hubungan seks dua penyanyi dua kumpulan yang begitu popular tersebar luas.

Sebagai rakyat yang kuat mempertahankan nilai ketimuran, sememangnya kita kecewa tindakan mereka yang memperalatkan Internet untuk melakukan perbuatan itu bagi menjatuhkan imej seseorang. Jelas, semua itu dibuat oleh mereka yang memang berniat jahat. Ia mencerminkan betapa rendahnya maruah dan moral mereka yang menyebar tohmahan itu. Golongan itu melihat teknokogi multimedia bukan lagi untuk kebaikan sejagat sebaliknya bagi memuaskan hati dan nafsu mereka sendiri.

Datuk Seri Dr Mahathir Mohamad kelmarin turut melahirkan rasa kecewa sesetengah golongan rakyat yang tidak memanfaatkan kebaikan Internet. Tindakan mereka itu akan menggambarkan rakyat Malaysia hanya tahu menggunakan sesuatu teknologi baru untuk tujuan yang buruk saja.

Kerajaan sememang tidak bertolak-ansur menangani gejala ini. Malah kerajaan dan pemimpin kita juga tidak terlepas dicaci dan difitnah menerusi Internet. Umum mengetahui ada segelintir rakyat kita di luar negara yang menyalahgunakannya bagi menyalurkan berita palsu mengenai kerajaan bagi tujuan menghasut. Mereka juga menggunakan pelbagai teknik memadankan wajah tokoh atau pemimpin tertentu dengan gambar yang boleh menjatuhkan imej seseorang.

Kita berharap dengan ada kes yang dihadapkan ke mahkamah kerana menyebarkan berita yang boleh menjejas ketenteraman negara menerusi Internet, akan menyedarkan ramai pihak mengapa perbuatan itu perlu dibanteras. Penggubalan Akta Jenayah Komputer 1997 dan Akta Komunikasi dan Multimedia 1997 menunjukkan kepekaan kerajaan untuk menyekat kegiatan tidak bermoral itu terus mempengaruhi rakyat yang hanya memerlukan maklumat membina untuk memajukan negara.

Di sebalik pelbagai kesan negatif menerusi Internet yang terpaksa dirasai rakyat, kita wajar menolak sepenuhnya teknologi itu kerana ia adalah satu jaringan maklumat bersifat global. Dengan sistem canggih yang digunakan, usaha menghalang semua elemen negatif di Internet daripada sampai kepada rakyat adalah sesuatu yang hampir mustahil. Internet harus dilihat mampu membawa bersamanya kebaikan walaupun ada keburukan yang tidak sesuai dengan norma hidup masyarakat Timur dan Islam. Maklumat yang tidak diingini seperti berita palsu dan kenyataan fitnah dan hasutan juga datang bersama-samanya.

Di negara yang maju seperti Amerika sekalipun, kandungan keterlaluan dalam Internet mendapat bantahan ramai pihak. Lantaran itu, perdebatan mengenainya di kalangan tokoh akademik dan pemimpin masyarakat masih berlaku. Sementara mereka yang menyokong pula tetap mempertahankan prinsip penyaluran maklumat secara bebas sejajar dengan dasar langit terbuka. Kemasukan Internet ke negara ini diperlukan untuk kita mampu bersaing dengan dunia luar. Cuma kekuatan diri sendiri saja senjata paling ampuh menentang pelbagai kesan negatifnya. Selain tindakan pihak berkuasa, pengguna sendiri tidak seharusnya terikut-ikut budaya Barat yang menggunakan media itu sekadar pelarian sementara daripada kebosanan hidup, bersifat materialistik dan menganggap kebebasan yang tidak ada batasnya. Dalam meluncur di ruang siber, pengguna tidak boleh membuta-tuli menerima perkara negatif apatah lagi membantu menyebarnya secara meluas.

ETIKA INTERNET 1999 - SEKADAR INFORMASI

ETIKA PENGGUNAAN INTERNET


TUJUAN

"Etika Penggunaan Internet" atau dalam bahasa Inggerisnya dikenali sebagai "Acceptable Use Policy", ringkasnya AUP, disediakan bagi mendidik pengguna mengenai tatacara penggunaan Internet yang baik di kalangan rakyat Malaysia.


Pengguna Internet harus memahami bahawa akses Internet adalah satu keistimewaan (privileage) dan bukannya hak (right).


ASAS

Internet ialah satu rangkaian komputer dengan jutaan pengguna di seluruh dunia yang dapat berhubung, berkongsi maklumat dan melakukan penyelidikan dalam pelbagai bidang. Internet seharusnya dilihat sebagai wadah yang menyediakan ruang bagi meningkatkan tahap kebebasan mendapatkan maklumat, iaitu satu hak asasi rakyat dalam sebuah masyarakat demokratik.

Penggunaan Internet akan memberikan natijah yang baik sekiranya ia digunakan secara bertanggungjawab.

Menginsafi bahawa Internet adalah wadah global tanpa sempadan dan tanpa tapisan, adalah penting bagi rakyat Malaysia untuk menghayati "Etika Penggunaan Internet" bagi membolehkan Internet dimanfaatkan sepenuhnya demi mencapai maksud di atas.


SALAHLAKU


Perbuatan-perbuatan berikut dianggap sebagai salahlaku penggunaan Internet:

1. Menyalur sebarang bahan haram (illegal), lucah, mengancam, menekan, mengugut, menghina, memfitnah atau menabur perasaan benci sesama rakyat Malaysia atau rakyat negara luar.

2. Menggalakkan perilaku yang boleh menyebabkan kekacauan dan ketegangan di dalam dan luar negara serta pelanggaran undang-undang Malaysia dan antarabangsa.

3. Menganjurkan perbuatan yang boleh membahayakan individu, organisasi atau masyarakat secara keseluruhannya.

4. Menghantar iklan yang tidak dikehendaki ("unsolicited advertisements" atau dikenali sebagai "spam", atau sebarang bentuk amalan perdagangan yang mengelirukan (deceptive marketing). Iklan hanya boleh dihantar kepada mereka yang secara jelas memohon maklumat sedemikian.

5. Menggalakkan, membangunkan atau menjalankan aktiviti haram seperti skim cepat kaya, skim piramid, dan surat berantai.

6. Melakukan pengeboman mel (mailbombing); iaitu secara sengaja membanjiri e-mail seseorang dengan menghantar banyak e-mail yang sama atau bersaiz besar.

7. Menghantar mesej yang sama atau serupa kepada banyak "newsgroups". Perbuatan ini juga dikenali sebagai "newsgroup spams".

8. Memalsukan kepala e-mail (forged headers) bagi tujuan mengelirukan penerima.

9. Melakukan aktiviti haram seperti mengambil, menyimpan dan mengedar harta intelek, paten, rahsia perdagangan atau bahan-bahan yang dilindungi hakciptanya, atau bahan-bahan yang salah di sisi undang-undang negara dan antarabangsa.

10. Mencerobohi peralatan (hacking) yang dimiliki oleh pengguna individu, kumpulan atau organisasi lain. Bagi tujuan etika ini, perbuatan-perbuatan berikut dianggap sebagai satu pencerobohan: (a) Percubaan memasuki secara haram atau bagi menyebabkan kesulitan kepada komputer atau rangkaian komputer milik orang lain. (b) Percubaan secara tidak sah bagi mengelakkan sebarang bentuk pengesahan identiti (authorization), perlindungan,
keselamatan atau kebenaran ke atas mana-mana komputer atau rangkaian komputer milik orang lain. (c) Menghalang pengesahan identiti pengguna atau ciri-ciri keselamatan mana-mana komputer atau rangkaian komputer milik orang lain.

11. Menyebabkan gangguan perkhidmatan dan melakukan usaha bagi meningkatkan
bebanan perkhidmatan (to overload a service) dan percubaan untuk merosakkan
komputer utama (to crash the host).

12. Memberikan maklumat yang salah dan tidak benar pada sebarang borang, kontrak atau permohonan online, termasuklah menyalahgunakan nombor kad kredit.

13. Melaksanakan sebarang bentuk pemantauan rangkaian (network monitoring) bagi mencuri (intercept) data yang bukan ditujukan kepadanya.

14. Membatalkan posting yang dibuat oleh orang lain kepada mana-mana newsgroup, kecuali pengendali (moderator) yang menjalankan tugasnya.


TANGGUNGJAWAB

Pengguna wajar mengelakkan diri daripada terlibat dalam salah-laku yang tersebut di atas. Pengguna juga bertanggungjawab melaporkan sebarang bentuk penyalahgunaan Internet kepada pembekal perkhidmatan Internet (internet service providers), pihak berkuasa atau agensi penguatkuasa undang-undang bagi membolehkan tindakan sewajarnya diambil ke atas pesalah.


PINDAAN

Sejajar dengan perkembangan pesat dunia teknologi maklumat, "Etika Penggunaan Internet" ini akan dikemaskinikan dari semasa ke semasa, apabila terdapat keperluan.


Disediakan oleh:


Jawatankuasa Pembangunan Bandar

Majlis Belia Malaysia

Pusat Belia Antarabangsa

Jalan Tenteram, Bandar Tun Razak

Kuala Lumpur, Malaysia

Tel: (03) 973 2761 / 973 2763

Faks: (03) 973 2759

E-mail: apis@pd.jaring.my


Bertarikh : 8 April 1999

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...