Google+ Followers

Bicikut - IT'S NEVER TOO LATE TO CHANGE YOUR LIFE

Selasa, 17 Mac 2009

Garmin voice Bahasa melayu

ni betul2 org melayu buat bukan indon
tapi nak download, kena register kat sini. atau minta kat ym aku. ni ada mamat ni buat..

Saya mendapat banyak request daripada ramai org (luar forum) yang memerlukan GMXT Voice Bahasa Melayu. Setakat yang ada adalah Bahasa Indon. , Pening sikit nak guna, tak kurang juga yg dapat komen negatif daripada isteri-isteri & aweks tentang suara-suara perempuan tu yg "agak menghairahkan", (hahahahaha )

Tapi atas desakan ramai kekawan, maka saya mengambil inisiatif membuat satu suara GMXT dalam bahasa melayu. Saya dah siap rename kepada "Deutsch__.vpm", bahasa yg saya pasti tak pernah akan kita gunakan. Apa yg perlu dibuat, cuma unrarkan fail & copy fail tersebut ke dalam folder Garmin\Voice, kemudian masuk setting-audio dan select la voice Deutsch tu. Sila cuba dan beri komen agar dapat diperbaiki.
(tang suara tu takyah la komen, mamat tu boleh la dapat kad hijau AF, tapi tak dapat la masuk final 12. Tapi dia je yg sudi sumbang suara setakat ni )

Kualiti tu agak kurang sikit (stereo quality tapi dimonokan, noise dah dibersihkan, cuma tak umphh je), tapi bole pakai la. Maklumlah saya cuma guna komponen mic biasa sahaja, takdak mic dan suasana "Studio Quality" macam suara "English American" tu. Tapi Insya Allah saya akan cuba perbaiki (selepas 5 kali mencuba, akhirnya berjaya).

Saya bercadang nak buat satu dalam versi Loghat Kelate & Ganu (memandangkan saya kat Kuantan skrg ni), tapi takdak org yg aku kenal sudi nak tawarkan suara. Bab teks & macamna nak buat semua aku ada.


Bab, teks dalam bahasa melayu, akan mengambil masa sikit, saya masih lagi mengkaji kaedah yg terbaik untuk saya buat.

New GMXT Voice: Bahasa Melayu!!! - Jomheboh.com.my
Voice
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...