Google+ Followers

Bicikut - IT'S NEVER TOO LATE TO CHANGE YOUR LIFE

Khamis, 26 Februari 2009

Cara Format dan Install Windows XP

Yang anda perlu buat sebelum install windows xp :

1. CD Windows XP, ori ke, ciplak ke, tak kisah.

2. CD ROM dalam keadaan baik.

3. Data atau file penting2, simpan la dalam Drive D:, kalau takde drive D:, burn dalam cd, atau masukkan dalam external hard disk.

4. Check Semua Jenis Driver yang diperlukan, kalau boleh, cari driver dulu di internet, download semua driver, Display, Sound, Webcam, Network, Wifi.

Tapi kalau dah ada CD driver yang ori, tak perlu la.

5. Jika anda Perokok sediakan rokok terlebih dahulu supaya tak bosan, kerana proses format ini mengambil masa lebih kurang 30minit.

Proses installation.
1. Masukan CD installer Windows Xp kedalam Cd room anda.
2. Restart computer.
3. Pilih booting pertama(atas skali) ke Cd room(tekan F2 atau DEL, ikut jenis pc la, Lepas tu cari option boot sequence)

Untuk mengganti booting awal ke cd room anda bisa masuk ke bios dengan cara restart computer lalu tunggu tulisan Pres Del atau F2 to enter setup, dan anda harus menekan tombol Del atau F2 yang ada di keyboard. monitor akan buka bios biasanya warna biru, kemudian anda cari sub menu yang menyusun booting (biasanya sub menu advance bios feature-boot sequence).

Jika anda masih tak tahu juga , tanya pada teman anda macam mana cara mengganti booting awal ke cd room. Dan jika teman anda pun tak tahu, sebaiknya tutup artikel ini, lalu anda cuci kaki dan gosok gigi kemudian tidur.

4. Setelah proses booting berhasil kemudian ada tulisan press any key to boot from cd, anda harus menekan salah satu tombol di keyboard anda (misal tekan enter), setelah itu layar computer terus menjadi warna biru.

5. Anda akan berada pada layar window setup (tulisan window setup berada di kiri atas), tunggu

6.kemudian muncul layar window xp proses setup (tulisan ini juga berada pada kiri atas).dilayar ini anda akan diberi pilihan seperti :
To setup window xp press ENTER
To repair windows xp installing using recovery……, press R
To quit setup……… press F3

Pada yang atas sekali, lepas tu tekan ENTER

7.akan keluar window xp license agreement
tekan F8

8. Window xp process setup, dilayar ini terdapat juga pilihan-pilihan seperti :
To repair, press R
To continue , press ESC (escape)
pilih tekan ESC.

9.Kemudian anda dihadapkan lagi pada pilihan-pilihan, seperti :
To setup, press ENTER
To create……., Press C
To delete……., Press D

kalau hard disk baru beli, kena create partition dulu.

Tapi kalau yg dah ada partition, cari drive C: lepas tu tekan enter

10.Kemudian anda juga akan dihadapkan kembali pada pilihan-pilihan, seperti :
To Continue, Press C
To Select Different….., Press ESC
Pilih tekan C

11.Lalu ada pilihan-pilihan lagi, seperti :

……….NTFS (Quick)
……….FAT (Quick)
……….NTFS
……….FAT
……….Confert to NTFS/FAT
……….Leave No Change.

Pilih Quick NTFS

12.Kemudian ada pilihan lagi :
To Format, Press F
To Select…, Press ESC

tekan F

13.pastu tekan enter, enter……

14. Selepas Proses tersebut.

15. Nanti pada saat kurang lebih pada minit ke 33 akan muncul windows baru iaitu system meminta Serial Number, Waktu dan Area/Zona (pada saat memilih area/zona pilih GMT+8 iaitu Singapore atau malaysia)…..next

16. Lepas tu letak nama computer dan organisasi, tekan enter, Tunggu Process install……….

17. Pada Saat Komputer Restart anda jangan tekan apa-apa sampai proses install tersebut selesai.

18. Setelah proses install selesai, kemudian anda install Drivernya.(belaja sendiri, senang je)

19. Selesai

20.Baca Alhamdulillah, ucap terima kasih kat artikel ni.

TipCam 2.2

Program: TipCam2.2
Kegunaan: Rakam Video untuk Desktop Computer?

Korang pernah tengok video2 tutorial kat Youtube yg capture direct dari skrin pc? Cara ni memang yang paling mudah untuk belajar sesuatu program kan? contohnya macam editing gambar, animation dan benda2 merepek lain yang aku sendiri tak sempat nak tengok kat Youtube tu. hari ni aku cari software untuk capture skrin komputer aku and aku jumpa TipCam2.2 ni.

DOWNLOAD TIPCAM

kat download link tu ada tulis la apa specialnya menatang ni, specification and bla bla bla... korang gi baca sendiri la. so, bila dah download tu, korang install je la. senang, klik next, next, next aje. takyah risau, takde nye meletup pc kalau buat camtu. ok, aku kasik step nak guna TipCam ni.

1- Bila dah install, korang kena set kan location untuk save video, format video, saiz video. ni ikut suka korang lah kan nak set mcm mana. senang je, pakai radio button.


ni aku buat ikut setting yg aku suka ler...



ni plak main tekan next je... takyah nak pikir2 login ke ape ke..


lastly, pilih resolution.. aku amik rendah je sebab nak upload kat web... takmo berat2... korang pun takyah tunggu lama2 kan... hahaha... then click Finish.

2- Bila dah setting semua tu, korang akan nampak satu toolbox yg amat simple dan familiar. sebab toolbox tu sama dgn DVD player nye control panel.

video
korang view le video pendek ni.. senang je.. simple!

3- ok program tu dah boleh pakai skarang. korang rekod la apa2 yg korang suka tp jangan lupa hit button RECORD tu plak! korang try ler rekod apa2... bukak Paint ka... pi lukis2 skit.. then bila dah abes, hit STOP.

4- program tu akan automatik save kat komputer, temporarily lah kan. so, korang boleh view balik apa yg korang record td. macam mana? press je la PLAY tu.

5- last step, jgn lupa SAVE!

p/s: sori le kalau ade yg tak paham... aku bukan pandai sgt bab2 explain ni... faz, ok ke melayu aku? hahaha... jgn gelak!

-tash-

Rabu, 25 Februari 2009

Add-ons firefox Recommended

Add-ons ialah fungsi2 tambahan yang tiada di firefox untuk kegunaan kita dan memudahkan kerja.

Recommended:

1. Download statusbar - View and manage downloads from a tidy statusbar - without the download window getting in the way of your web browsing.

2. Download themAll -The first and only download manager/accelerator built inside Firefox!

3. Video Downloadhelper - The easy way to download and convert Web videos from hundreds of YouTube-like sites. This works also for audio and picture galleries.

4. Greasemonkey - Allows you to customize the way a webpage displays using small bits of JavaScript. ...

any add-ons Recommended by u, leave comment in this page.

Kamus English Melayu, Melayu English

Sapa yang belum ada aplikasi kamus dalam pc, boleh muat turun kamus dibawah. English ke Melayu, dan sebaliknya. senang keje, tak payah susah2 nak cari, biasala, teknologi kan buat orang malas.

Download Kamus

Masalah Download @ Muat turun

recommended by Majalah PC free Download Manager, yg pernah pakai tu tahu la apa Download manager, yang belum pakai tu, cuba2 la pakai. tak reti kena rajin cuba link

elakkan hard disk lingkup

kekadang kita lupa, benda yang slalu kita pakai tapi kita tak jaga, ni aku kasi software untuk buat defragment dengan mudah. sebelum hard disk rosak atau lembab. cepat2 la buat maintenance.

recomended by majalah pc, korang download smart defrag ok.

Selasa, 24 Februari 2009

Tukar status ym automatik

Ingin status anda bertukar mengikut tajuk lagu yang anda sedang dengar menggunakan winamp. just download, install, lepas tu play apa2 lagu guna winamp, perhatikan status ym anda berubah sendiri.

download<<

Masalah file hilang @ terdelete

kadang2 kita terdelete file penting, atau pc kite terpaksa di format.
sesetengah file boleh kite cari kembali dengan menggunakan software dibawah.
free dan berkesan. cara guna, pepandai la belajar

Recover data

feedback!

Masalah Voice conference YM pengguna vista

Pengguna vista selalunya menghadapi masalah 'Voice conference error' di yahoo messenger. ini kerana tiada tsp codec.

Download here!

Download perisian diatas, tutup ym jika sedang guna. kemudian install tsp_codec_install.exe
cuba masuk conference semula.

feedback!

Word to PDF Converter

Kadang kita diberi tugasan yang perlu dihantar dalam bentuk PDF. Disini aku kasi link untuk download Converter yang paling simple, untuk menukar word kepada PDF. tujuan PDF ni sebenarnya untuk memeliharan hasil kerja kita daripada dicipla.

DOwdload here

feedback!

Masalah install YM Yahoo messenger

Ramai org bermasalah untuk install ym sejak ym versi 9 keluar, terutamanya apa bila internet slow, kerana file installer yang kite download dari homepage yahoo bukan full file, apabila prosess setup berlaku, barulah semua file akan didownload, disinilah selalunya berlaku masalah error apa bila internet slow, atau terputus ketika sedang install.

sesiapa yg ada masalah untuk install YM, boleh download YM full version dari link dibawah.
here kelebihannya, tanpa internet pun kite boleh install ym, terutamanya apa bila membuat kerja repair pc.

Hacking Nokia 6120c version 6.01

Aplikasi symbian di Nokia 6120c sangat menarik, namun pada saat kita ingin menginstall aplikasi tersebut sering kita jumpai pesan error “certificate expired”. Kadang kita bisa

Sejak versi software 3x hingga 5x kita dengan mudah dapat meng-hack dengan step yang tersebar diberbagai forum, namun sejak nokia meluncurkan update versi terbaru 6.01 tidak mudah lagi kita meng-hack nya.

Nokia boleh mengembangkan software seiring berkembangnya tekhnologi namun para hacker mania juga ga mau ketinggalan untuk mempelajari software tsb. Pada akhirnya bisa juga N6120c versi 6.01 di hack, malah terbilang kali ini sangat mudah !!!!! :D

Berikut saya akan berikan step by step meng-hack Nokia 6120 c dengan cara yang benar-benar simple.

Selamat Nokia 6120c anda sudah ter-hack…. dan anda dapat meng-install software unsign tanpa adanya pesan “certificate error”

Anda juga dapat melihat semua file sistem file N6120c dengan meng-apply “open4all” dari ROM Patcher

sumber: Hacking Nokia 6120c version 6.01 « @ndRyans webblog :D

Isnin, 23 Februari 2009

Masalah Virus pen drive atau thumb drive

Pen drive, external hard disk, thumb drive kadang kala menjadi icon Folder, atau double click tak boleh. ini disebabkan virus, yang bersifat menjalankan proses apa bila pendrive dicucuk(autorun). contoh: autorun.inf yang popular, terdapat byk lagi jenis2 seumpanya yang kita tidak ketahui.
setelah mencuba beberapa perisian. perisian dibawah pilihan saya.
Download<<

feedback!

Jumaat, 20 Februari 2009

PETUA PENJAGAAN KOMPUTER

Petua menjaga komputer supaya tahan lama.

• Jangan makan dan minum sambil mengadap komputer.Minuman yang tertumpah ke atas keyboard atau terkena disket atau masuk dalam komputer akan merosakkan komputer anda.Selain itu ianya juga menarik perhatian lipas dan tikus.

• Tempatkan komputer anda di tempat yang teguh dan tetap @ tidak bergoyang.

• Jauhkan/elakkan dari sinaran sang suria (bukan Dang Suria).

• Elakkan dari benda-benda yang bermagnet atau yang menghasilkan magnet seperti talipon,pembesar suara dan yang berkaitan.

• Habuk juga musuh komputer anda.Habuk yang halus yang masuk ke papan litar komputer menyebabkan litar pintas atau memendekkan hayat komputer.Habuk juga boleh memasuki disket,laser cd-rom atau read-write head pada pemacu cakera menyebabkan ia tidak dapat digunakan.

• Asap rokok juga mendatangkan kesan yang sama seperti habuk tadi.Ingatlah,merokok bukan sahaja tidak sihat pada kesihatan anda bahkan juga kepada kesihatan komputer anda.

• Jangan letak komputer dalam bilik yang ada permaidani.

• Jika anda tau mengenai elektrik dan elektronik anda bolehlah tambahkan blowing fan dalam komputer untuk menyejukkan isi perut komputer anda.Kipas taruk kat dalam bukan di luar.Jangan lupa pakai wrist-strap.

• Jangan gunakan komputer masa ada petir dan kilat.Kilat ialah satu bentuk tenaga elektrik statik yang berkuasa tinggi.[ Kecuali kalau nak tukar motherboard baru,modem baru,monitor baru,power supply baru,scanner baru,printer baru ...Itupun kalau komputer baru dan masih dalam jaminan !!! ]

• Cabut palam dari soket TNB dan telefon masa ada kilat dan petir.

• Gunakan AVR - Automatic Voltage Regulator atau penstabil voltage.Bekalan electrik dari TNB bukannya tetap 230 v AC.Ada ketikanya terkurang atau terlebih voltage.

• Jika ada duit lebih anda digalakkan membeli UPS.Insuran bagi data anda bila berlaku black-out.


Komputer "rosak"

Istilah "rosak" selalu digunakan oleh orang yang tak berapa tau mengenai komputer.Mereka takut dan sayang nak gunakan komputer kerana harganya yang mahal.Sebenarnya komputer bukannya rosak cuma programnya sahaja yang hilang atau rosak. Err melainkan kena petir atau TNB over voltage.

Dalam kebanyakkan kes anda hanya perlu reinstall windows dan komputer anda Insya allah akan berfungsi seperti sedia kala. Tak kiralah samada legacy windows,win95 atau win xp, vista (New Technology).

Sebab-sebab data hilang.

• Virus
Boot dengan virus emergency boot disk.Pastikan disket itu write protect.
• File untuk load windows hilang atau rosak
Sebabnya antara lain adalah kerana adik-adik atau orang yang baru guna komputer godeh sana godeh sini delete sana delete sini.
Scan dulu dengan disket anti virus.Kalau ok reinstall windows.
• Kena petir.
Hantar komputer ke kedai
Panggil teknisyen komputer ke rumah.
• CMOS data corrup
Buka balik buku manual motherboard.Kalau hilang pandai-pandai sendiri ler..
Pergi ke CMOS setup.
Betulkan CMOS jam, floppy drive,HDD (Tekan enter kalau tak tau setting) , cd rom.
Coba gunakan "load high performance setting".

video Cara install dan update MAP Garmin XT

ini utk setting MAP Garmin XT sahaja( yg pakai handphone)

1. Download file MAP bila dah siap, double klik file yg di download tadi, ok lepas tu ikut step dibawah.

video tutorial



semoga berjaya. jgn lupa feedback

Khamis, 19 Februari 2009

Map Malaysia untuk Garmin XT(MFM free)

Malaysia, singapore, sabah sarawak, semua map ada, MAP dan POI sentiasa di update tiap2 minggu, rujuk 2 link ni.

1. untuk Download MAP:thumbsup: <---selalu2 la check kat sini
  • New updates for all maps
  • Updated Road POIs
  • New polygon updates
SPECIAL FEATURES
MFM maps are easily distinguished from other maps due to our special features:
  • Custom POI icons
  • POIs are visible during navigation
  • Attractive colors for area compound
  • Different color scheme for day and night
2. untuk Download POI:thumbsup: = Point of Interest <---selalu2 la check kat sini
  • Simpang
  • Selekoh Bahaya
  • Lampu insyarat berkamera
  • Speed trap (perangkap laju)
  • Kawasan rehat
  • Touch'n Go reload counters
  • Pasar malam
  • Kawasan Sekolah
All Nokia support

Garmin xt - Masalah Bateri cepat habis

setelah guna Garmin XT, bateri hanya mampu bertahan 24 sahaja, surf2 di internet, baru jumpa cara untuk kurangkan penggunaan bateri. bateri cepat habis, sebab walaupun garmin dah ditutup, tapi file2 berikut masih lagi memproses. so kite delete file tu, file2 ni tak penting pun. susah nak cerita, kalau nak tahu file apa cardrunner tu, surf la sendiri ye.

cara2 :

gunakan kabel , pilih pada data tranfer, buka drive memory card, kemudian cari dan delete file dibawah. atau boleh guna kan card reader.

\sys\bin\CardRunner.dll
\resource\plugins\CardRunner.RSC

test on Nokia 6120. semoga berjaya, jgn lupa feedback
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...