Google+ Followers

Bicikut - IT'S NEVER TOO LATE TO CHANGE YOUR LIFE

Isnin, 30 Mac 2009

TIPS UNTUK MELAJUKAN FIREFOX

Tip Untuk Melajukan Surfing Menggunakan Firefox.

Tip Untuk Melajukan Surfing Menggunakan Firefox.
- Credit to Tok_Aslim.

kepada pengguna Streamyx… kelajuan boleh mencecah 5 kali bila surfing dan telah terbukti…

1. Buka firefox anda, dantaip kat address tu —-> about:config
2. Right click kat mana2 pastu select New -> Integer …… dan paste skrip berikut ———–> nglayout.initialpaint.delay ………….. pastu set 300

kalau tidak berpuas hati dgn 300.. boleh disetkan kepada —–> 0

kalau masih tidak suka dgn kelajuannya… cuba yg ini pula, type skali lagi —-> about:config

1. tengok config tu dan scroll down sampai jumpa skrip tersebut
network.http.pipelining
network.http.proxy.pipelining
network.http.pipelining.maxrequests

2. double click kat situ utk tukar false tu kepada true, contohnya -

network.http.pipelining - true
network.http.proxy.pipelining - true
network.http.pipelining.maxrequests - 30 (sekali request 30 mai)

3. pastu type skali lg —–> about:config dan select New -> Integer dan paste skrip tersebut —>
nglayout.initialpaint.delay
set kepada 0

dan kita restart firefox (tutup dan buka semula)

kita boleh test… sepatutnya akan melajukan 2 hingga 3 kali lebih laju daripada biasa.. Selamat Mencuba……

Khamis, 19 Mac 2009

IEXPLORER 6

Program: IEXPLORER 6
Kegunaan: Tips utk bagi laju skit loading.

Bagi pengguna dan penggemar iexplorer, aku ada satu cara yang sangat simple utk melajukan loading page korang. tp kalau korang pakai dial-up tu aku mintak maap awal2 la...

1- klik kat Internet Explorer dan bukak mana2 page yang korang suka. perhatikan kadar loading page tu.
2- pegi kat root directory(slalunya C drive le).



3- klik kat folder DOCUMENTS AND SETTINGS.



4- bukak folder USERNAME korang.



5- bukak folder USERDATA.



6- close IE sebelum buat apa2.
7- copy index.dat kat mana2. (kalau pc tiba2 buat hal ke karang, kan senang ada back up).
8- rename INDEX.DAT ke INDEX.OLD



9- log off pastu log on balik. takyah restart pun. simple!
10- ape lagi, pegi test IE korang.

aku dah test td, pc aku still boleh bernyawa lagi. lol...

p/s: aku fanatik firefox dan google chrome! haha...

-tash-


Selasa, 17 Mac 2009

Garmin voice Bahasa melayu

ni betul2 org melayu buat bukan indon
tapi nak download, kena register kat sini. atau minta kat ym aku. ni ada mamat ni buat..

Saya mendapat banyak request daripada ramai org (luar forum) yang memerlukan GMXT Voice Bahasa Melayu. Setakat yang ada adalah Bahasa Indon. , Pening sikit nak guna, tak kurang juga yg dapat komen negatif daripada isteri-isteri & aweks tentang suara-suara perempuan tu yg "agak menghairahkan", (hahahahaha )

Tapi atas desakan ramai kekawan, maka saya mengambil inisiatif membuat satu suara GMXT dalam bahasa melayu. Saya dah siap rename kepada "Deutsch__.vpm", bahasa yg saya pasti tak pernah akan kita gunakan. Apa yg perlu dibuat, cuma unrarkan fail & copy fail tersebut ke dalam folder Garmin\Voice, kemudian masuk setting-audio dan select la voice Deutsch tu. Sila cuba dan beri komen agar dapat diperbaiki.
(tang suara tu takyah la komen, mamat tu boleh la dapat kad hijau AF, tapi tak dapat la masuk final 12. Tapi dia je yg sudi sumbang suara setakat ni )

Kualiti tu agak kurang sikit (stereo quality tapi dimonokan, noise dah dibersihkan, cuma tak umphh je), tapi bole pakai la. Maklumlah saya cuma guna komponen mic biasa sahaja, takdak mic dan suasana "Studio Quality" macam suara "English American" tu. Tapi Insya Allah saya akan cuba perbaiki (selepas 5 kali mencuba, akhirnya berjaya).

Saya bercadang nak buat satu dalam versi Loghat Kelate & Ganu (memandangkan saya kat Kuantan skrg ni), tapi takdak org yg aku kenal sudi nak tawarkan suara. Bab teks & macamna nak buat semua aku ada.


Bab, teks dalam bahasa melayu, akan mengambil masa sikit, saya masih lagi mengkaji kaedah yg terbaik untuk saya buat.

New GMXT Voice: Bahasa Melayu!!! - Jomheboh.com.my
Voice

Isnin, 16 Mac 2009

10 Basic Tips For the Internet Explorer (IE)

In order to use the Internet Explorer (IE) effectively, we have some basic tips for you to try… Ok let's go now.

1. To extend the window area of the IE, you can make it easy by pressing the F11 key. Then you press it again in order to return the IE to the normal window.
2. Sometimes you want to search a keyword in a long web page that you are surfing. How do you do ?? Just press Ctrl+F and place the keyword you want.
3. Using Backspace key in your keyboard instead of clicking Back in the IE window.
4. You can close your IE window that you are surfing by Ctrl+W.
5. To see the surfing websites history, Press F4 key to see the URL which you have typed.
6. Press Ctrl+D in order to save the URL which you are surfing. And the URL will be in the Favorites.
7. To send a web page to your friend. Do you know we can send it by email from the IE's tools ? Let you try it, go to File > Send > Page by E-mail...
8. To slide the web page by using the keyboard, try it with the arrow keys. To slide it to the bottom and the top of the web page, try the End and Home key.
9. If you find a picture that you prefer it to be the desktop wallpaper, you can immediately set it, right click on the picture area and select the Set as wallpaper.
10. To slide the web page gradually, you may use the Page up, Page down and Spacebar keys.

Try it !

Khamis, 12 Mac 2009

Pleo the Dinosaur - robot bijak




telah berada di malaysia, robot yg mempunyai perasaan..kepada peminat gajet, boleh try cari. huhu harga rm1699

Selasa, 10 Mac 2009

Google SketchUp

sapa yang nak belajar melukis cam architect dengan mudah?, boleh try pakai software ni.
download kat sini http://sketchup.google.com/

ni contoh yang saya buat


ini plak link tutorial dari google 'steps'

Assalamualaikum,terima kasih pada tuan tanah,krn invite utk sharing info kat sni..
good job!!

Khamis, 5 Mac 2009

Repair Windows


Pernah tak jadi camni masa nak boot computer... kalau jadi camni jangan panik. Cuba step ni...

Boot system guna cd xp kemudian pilih repair
Bila kat repair console kat dos prompt tu ko taip command ni

FIXBOOT

Bila dah selesai ko taip command ni plak

CHKDSK /P /R

Tunggu sampai siap kemudian restart pc cam biasa.

Rabu, 4 Mac 2009

What is hidden in ur mobile phone

FIRST
Emergency

The Emergency Number worldwide for Mobile is 112. If you find yourself out of the coverage area of your mobile; network and there is an emergency, dial 112 and the mobile will search any existing network to establish the emergency number for you, and interestingly is number 112 can be dialled even if the keypad is locked. Try it out.

(These Number will connect to the 'Emergency Destination...', Its working.....no need to test...)

SECOND
Have you locked your keys in the car?

Does your car have remote keyless entry? This may come in handy someday. Good reason to own a cell phone: If you lock your keys in the car and the spare keys are at home, call someone at home on their mobile phone from your cell phone. Hold your cell phone about a foot from your car door and have the person at your home press the unlock button, holding it near the mobile phone on their end. Your car will unlock.. Saves someone from having to drive your keys to you.... Distance is no object. You could be hundreds of miles away, and if you can reach someone who has the other "remote" for your car, you can unlock the doors (or the trunk).
Editor's Note: It works fine! We tried it out and it unlocked our car over a mobile phone!"

THIRD
Hidden Battery Power

Imagine your mobile battery is very low. To activate, press the keys *3370# Your mobile will restart with this reserve and the instrument will show a 50% increase in battery. This reserve will get charged when you charge your mobile next time.

FOURTH
How to disable a STOLEN mobile phone

To check your Mobile phone's serial number, key in the following digits on your phone: * # 0 6 #
A 15 digit code will appear on the screen. This number is unique to your handset. Write it down and keep it somewhere safe. When your phone get stolen, you can phone your service provider and give them this code. They will then be able to block your handset so even if the thief changes the SIM card, your phone will be totally useless. You probably won't get your phone back, but at least you know that whoever stole it can't use/sell it either. If everybody does this, there would be no point in people stealing mobile phones.

This is the kind of information people don't mind receiving, so pass it on to your family and friends.

Isnin, 2 Mac 2009

Cara nak Download video dari utube & Tv online

arini aku nak ajar korang, camne nak download video dari utube, memula korang kena kena ada firefox Download here. lepas tu korang kena download ni downloadhelper.
pastu buka utube, video yg korang nak download tu. guna firefox la ye.

contoh:



nampak icon 3 segi tu? tekan jew

tekan untuk download....haa pandai pun..ok dah siap pun. lepas download, file video tu ada kat desktop.

good try

Ahad, 1 Mac 2009

Antivirus power made in Malaysia @ GVR

Tahukah korang antivirus made in malaysia..maybe ada yg pernah dgr, dan ada yg tak tahu dan tak pernah ambil tahu.. so aku nak bagi tau... antivirus ni lah paling byk membantu para technician computer utk membuang virus dan repair kesan virus. sokonglah buatan tempatan. benda ni free je, tapi sgt bagus. kalau nak derma untuk dia, lagi bagus. perisian ni wajib ada dalam pc.

http://www.geekzlife.net


Ciri-Ciri:

  • Scan memory semasa GVR di aktifkan.
  • Scan keseluruhan file.
  • Scan sistem, iaitu scan lokasi-lokasi yang berisiko tinggi.
  • Scan satu file.
  • Scan registry.
  • Mengesan malware daripada file Autorun.inf.
  • Mengunakan enjin analisis skrip untuk mengesan malware yang berbentuk skrip iaitu vbs, bat, inf, dan js.
  • Perlindungan pendrive dari virus.
  • Fungsi scan yang laju.
  • Mengesan malware dengan ketepatan yang tinggi.
  • Memperbaiki registri yang di ubah oleh malware.
  • Fungsi mengubah nama dan organisasi dalam registry.
  • Fungsi “Kill All Process” yang akan mematikan semua process selain process windows. Sesuai digunakan untuk membuang malware yang tidak dikenali.
  • Fungsi update virus definition secara online.
  • Antara muka yang mudah difahami.

Registry yang akan di baik pulih dalam fungsi “Repair Registry”:

  • Show Hidden file.
  • Show File Extension
  • Show Task Manager
  • Show Registry editor
  • Show MsConfig
  • Show Run Menu
  • Show Folder Option
  • Show Command Prompt
  • Show Control Panel
  • Show Find menu
  • Show Hidden Drive
  • Show Taskbar
  • Show Context Menu
  • Show View Context Menu
  • Show Shutdown & Log Off Menu
  • Normalkan “Taskbar Size Move”
  • Normalkan balik internet explorer (Title bar, General Tab dll)
  • Normalkan Pelaksanaan file jenis .reg, .exe, .pif, dan .com.
  • Normalkan balik klik kanan mouse.
untuk download antivirus ni http://www.geekzlife.net/v1/geekz-virus-remover/

sapot buatan malaysia.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...