Google+ Followers


Rabu, 14 Disember 2011

All About Samsung Galaxy w i8150 index (Malaysia)

You shout join this group

1. Masalah yang pernah user hadapi dan penyelesaiannya

2. Application yang boleh anda freeze/bekukan

3. Cara install papago X5 pada Samsung galaxy

4. Cara jimatkan bateri

5. Best Application for SGW

6. Link terbaik download Application dan Games

7. Best Games and link For SGW

8. What Is ADB And How To Install It With Android SDK

9. Cara Nak Swap dan Unswap Memory

10. How to find my Samsuung Galaxy W

11. Cara Nak root dan unroot dalam bahasa melayu

12. Linux on Android

13. Cara gunakan Galaxy W sebagai USB Mass Storage Device


15. Cara Install sygic

16. Cara install chainfireHD

17. ROM dan cara flash guna odin

18. Cara lock GPS

19. Lajukan memori card

20. Cara Install ROM via Odin + STOCK ROM (I8150DXKJ5)

22.Trick dan Tips asas untuk pengguna baru

23. What Is Rooting?

24.Check Phone Keluaran mana

23.Cara nak tau handphone dah ada warranty melalui SMS

24.[RECOVERY]Samsung Galaxy W i8150 RZRecovery (BM)

25.Cara install [RECOVERY] ClockworkMod v5.5.0.4

26.Cara nak flash custom rom

27.[Theme] For deodexed rom..

28.[Theme] Tester needed. Copy/paste in system/app. Reboot. For non deodexed rom.

29. List custom ROM



32. Bravia Engine for Samsung Galaxy W

33. Calibrate your battery using cwm

34. What to do after root success?
semua tentang samsung galaxy w i 8150 

Samsung Galaxy w i8150 application you can freeze

Tujuan Freeze:
  1. jimat bateri
  2. lajukan phone
  3. buang application yang tidak berguna
  4. kurangkan penggunaan data internet
*freeze ni bukan amik phone letak dalam peti ais ok!!*

"malangnye...hanya boleh dibuat oleh pengguna yang dah ROOT telefon"
kalau belum..sila ROOT sendiri =

Application yang boleh Freeze kan application:
  1. link2sd
  2. titanium backup
Application yang boleh di Freeze:
Buddies Now
Digital Clock
Dual Clock
Game Hub
Home Screen Tips
News and Weather
Samsung Apps
SNS Disclaimer
Social Hub
Yahoo Finance

I would strongly suggest to NOT disable these apps:
Factory Test
Samsung account --> Important for mobile tracking services (if you use them in case you lose your phone). Disabling also causes an FC in settings.
SyncmIDS --> Disabling causes an error on every startup and a FC (force close) of your SMS messages explorer.
wssyncmlnps --> Important for the use of SMS


join this group

Isnin, 12 Disember 2011

How to Root Samsung Galaxy W

why ROOT:
  1. for swap memory
  2. for install chain3dfire
  3. for freeze application
  4. for  O/C cpu 
  5. for install cwm

How to root

for phone version 2.35 only

step 1:
  1. Download KIES - and install
  2. enable "USB DEBUGGING" pgo to (Menu\Settings\Applications\Development)
  3. enable "UNKNOWN SOURCES" go to (Menu\Settings\Applications)
  4. connect phone to PC.
step 2
  1. Download
  2. extract the file
  3. open 'RUNME.bat'
  4. and wait....success!!

for phone version 2.3.6 

Rooting via Recovery mode for version 2.3.6
(If ur phone 2.3.5 plz update via phone..setting-about phone-software update) 
  1. Download this Zip-file( ) copy this into the internal SD card(memory card 1.7G)

2. While switched off, hole press volume up+home+power button. Release the power-button once the Samsung Galaxy W(I8150) is switched on.

As soon as you see the Android with the box, release the Home- and Volume Up-button.

After you hit the menu-button shown on the last image, the screen will gray out, you will have to wait until the recovery menu appears.

 3. Navigate with the volume up and down to apply in Recovery Menu. To confirm your selection use the home-button.

 4. Choose (with volume buttons) the file on your internal sd card and confirm again with Home-button. You will have to wait 5 seconds.

 5. Now choose reboot system now and confirm with home button.
 Now you device should be rooted.


Sabtu, 10 Disember 2011



1) Home -> Menu -> Settings -> Wireless & networks -> Mobile networks -> Access Points Name
2) Menu -> New APN
Name : DiGi Internet
APN: diginet
MCC: 502
MNC: 16
APN Type: default
(Others, blank)


APN: digimms
username: mms
password: mms
Port: 80
MMS Proxy:
MMS Port: 80
MCC: 502
MNC: 16
APN Type: mms


1) Home -> Menu -> Settings -> Wireless & networks -> Mobile networks -> Access Points Name
2) Menu -> New APN
Name = Maxis(3G)
APN = unet
Username = maxis
MMS proxy =
MMS port = 80
APN type = default,mms
(Others, leave blank)

1) Home -> Menu -> Settings -> Wireless & networks -> Mobile networks -> Access Points Name
2) Menu -> New APN
Name: Celcom3G MMS Combo
APN: celcom3g
Proxy: Not Set
Port: Not Set
Username: Not Set
Password: Not Set
Server: Not Set
MMS proxy:
MMS port: 8080
MCC: 502
MNC: 19
Authentication: Not Set
APN Type: Internet + MMS

Khamis, 1 Disember 2011

Samsung Galaxy W I8150 swap dan unswap memory

Sebelum swap... (KENA ROOT DULU)
  • install link2sd
  • move ALL app atau games korang ke memory phone dulu sebelum swap*
  • lepas swap baru move ke memory card balik*

Untuk swap
  • sekarang download
  • Buka root manager
  • copy file yang dah download tadi ( vold.fstab )
  • cari system/etc
  • tekan mount  R/W (maknanya ko boleh edit system file)
  • paste ke dalam folder system/etc
  • tekan mount  R/O
  • off telefon..pastu on balik.

kalau nak unswap balik
  • sekarang download
  • Buka root manager
  • copy file yang dah download tadi( vold.fstab )
  • cari system/etc
  • tekan mount  R/W (maknanya ko boleh edit system file)
  • paste ke dalam folder system/etc
  • tekan mount  R/O
  • off telefon..pastu on balik.

Refer sini utk written tutorial:

Root explorer

ni utk galaxy SL, tp cara dia sama dgn sgw.

alternative link dload modified vold.fstab

kalau sapa2 hilang dia punya fail void.stb xsempat  nak backup. download sini.

p/s: untuk samsung galaxy w sahaja

Sabtu, 19 November 2011

Pengguna Samsung Galaxy W malaysia

boleh join ini group

Selasa, 8 November 2011

Samsung Secret Codes

*#*#4636#*#* - Phone Information
*2767*3855# - Hard Reset
*#*#7780#*#* - Factory Reset
*#*#7594#*#* - Change End Call/Power Option
*#*#197328640#*#* - Service Mode
*#*#273283*255*663282*#*#* - File Copy Screen (Backup Media Files)
*#*#526#*#* - WLAN Test
*#*#232338#*#* - Shows WiFi MAC address
*#*#1472365#*#* - GPS Test (eclair)
*#*#3214789650#*#* - GPS Test (froyo)
*#*#1575#*#* - Another GPS test
*#*#232331#*#* - Bluetooth test
*#*#232337#*# - Shows Bluetooth device address
*#*#8255#*#* - GTalk Service Monitor

Codes to launch various Factory Tests:

*#*#0283#*#* - Packet Loopback
*#*#0*#*#* - LCD test
*#*#0673#*#* - Melody test
*#*#0842#*#* - Device test (Vibration test and BackLight test)
*#*#2663#*#* - Touch screen version
*#*#2664#*#* - Touch screen test
*#*#0588#*#* - Proximity sensor test
*#*#3264#*#* - RAM version

Codes to get Firmware version information:

*#*#4986*2650468#*#* - PDA, Phone, H/W, RFCallDate
*#*#1234#*#* - PDA and Phone
*#*#1111#*#* - FTA SW Version
*#*#2222#*#* - FTA HW Version
*#*#44336#*#* - PDA, Phone, CSC, Build Time, Changelist number
Source from XDA

Isnin, 7 November 2011

(samsung galaxy w)-review

1.4g proccesor
2g memory
externel up to 32g
super clear screen
Leh 3g call full funtion
papago gps
camera 5m + led flash
video HD record High speed internet Harga rm900-1000

Tidak memakai gorila glass Bukan amoled screen

Kelebihan: ada.flash...jika compare dgn S plus

Sent from Samsung Mobile

Sabtu, 5 November 2011

How to Root/Unroot Samsung Galaxy W

aku dah berjaya root samsung galaxy w aku. so aku nak share....selamat mencuba...



just download the attached file, extract it using winzip/winrar

go to the folder where its extracted and execute "RUNME.bat"

read and follow the instructions on the screen!

Easy rooting toolkit (v1.0)
                    created by DooMLoRD
         using exploit zergRush (Revolutionary Team)
    Credits go to all those involved in making this possible!
[*] This script will:
      (1) root ur device using zergRush exploit
      (2) install Busybox (1.18.4)
      (3) install SU files (3.0.5)
  [*] Before u begin:   
      (1) make sure u have installed adb drivers for ur device. 
             OR you can install kies, that will do the job. Kies is here
      (2) enable "USB DEBUGGING" 
            from (Menu\Settings\Applications\Development)
      (3) enable "UNKNOWN SOURCES"
            from (Menu\Settings\Applications)
      (4) [OPTIONAL] increase screen timeout to 10 minutes
      (5) connect USB cable to PHONE and then connect to PC
      (6) skip "PC Companion Software" prompt on device

Tested & Reported to be working on the THESE devices

Sony Xperia X10 (GB firmware)
· Sony Xperia Arc (.42 firmware)
· Sony Xperia Arc S
· Sony Xperia Play [R800i/R800x]
· Sony Xperia Ray
· Sony Xperia Neo
· Sony Xperia Mini
· Sony Xperia Mini Pro
· Sony Xperia Pro
· Sony Xperia Active
· Samsung Galaxy S2 [GT-9100/GT-9100P]
· Samsung Galaxy S II for T-Mobile (SGH-T989)
· Samsung Galaxy S [i9000B]
· Samsung Galaxy GT5570
· Samsung Galaxy W [i8150]
· Samsung Galaxy Tab [P1000] (2.3.3 firmware), [P1000N]
· Samsung Galaxy Note [N7000]
· Samsung Galaxy Player YP-G70 2.3.5 (GINGERBREAD.XXKPF)
· Samsung Nexus S [i9023] (2.3.6)
· Samsung Nexus S 4G 2.3.7
· Samsung Exhibit (SGH-T759)
· Motorola Milestone 3 [ME863 HK]
· Motorola XT860, Bell XT860
· Motorola Defy+
· Motorola Droid X sys ver 4.5.605 w/ gingerbread
· Nexus One (2.3.6 stock)

[ Credits ] 

Credits go to all those involved in making this possible!

zergRush Binary from: Revolutionary - zergRush local root

--------------------UNROOTING TOOLS---------------


so here is the unrooting script to be USED ONLY AND ONLY IF U HAVE USED Easy Rooting Toolkit FOR ROOTING


if u have used any other way/solution for rooting then PLEASE DO NOT RUN THIS... you MIGHT END UP with damaged system...

(thats cause some ppl create symlinks for busybox in /system/bin/ which wipes out stock symlinks to /system/bin/toolbox and breaks/damages system)




now that the warning is clear (hopefully) lets get to unrooting 

so here is the file.. (WINDOWS ONLY)

just download the attached file, extract it using winzip/winrar

go to the folder where its extracted and execute "RUNME-UNROOT.bat"

read and follow the instructions on the screen!

                   Easy rooting toolkit (v1.0)
                       UNROOTING SCRIPT
                      created by DooMLoRD
   based heavily on FlashTool scripts (by Bin4ry and Androxyde)
    Credits go to all those involved in making this possible!
---------------------------------------------------------------[*] This script will:
      (1) unroot ur device using special script
      (2) remove Busybox and assocaited symlinks
      (3) remove SU files and assocaiated data[*] Before u begin:   
      (1) make sure u have installed adb drivers for ur device
      (2) enable "USB DEBUGGING" 
            from (Menu\Settings\Applications\Development)
      (3) enable "UNKNOWN SOURCES"
            from (Menu\Settings\Applications)
      (4) [OPTIONAL] increase screen timeout to 10 minutes
      (5) connect USB cable to PHONE and then connect to PC
      (6) skip "PC Companion Software" prompt on device

Selasa, 2 Ogos 2011

Selamat Menyambut ramadhan al - mubarak

jangan ponteng puasa, tingkatkan amalan!!

Jumaat, 1 Julai 2011

Show ur definition of Malaysian here! Make ur own Malaysian-themed song to be aired on #AstroMyMusic

Show ur definition of Malaysian here! Make ur own Malaysian-themed song to be aired on #AstroMyMusic

Rabu, 8 Jun 2011

Games Angry Bird s60v5 for Nokia 5800, X6 dan sejenis dengannya

Add Image
Games popular di ipad dan komputer


Isnin, 6 Jun 2011

Nokia x6 new firmware 32.0.002

huhu tak sangka ada lagi firmware baru untuk nokia x6 ni, ingatkan dia org dah malas nak update bug. bagus la nokia ni.

nokia x6 firmware version 32.0.002 changelog during the update with ovi suite :
-improved features and performance.
-updated applications.
-better stability.
-the only confirmed notice on this firmware is that ovi contacts tab is no longer avaible on contacts.
- response to touch was enhanced and fast in comparison to the older firmware v.31 .

Air Sejuk

info - Air sejuk,akan meningkatkan proses metabolisme dalam badan kita utk samakan suhu air ngan suhu badan

Sabtu, 4 Jun 2011


hahaha.....aku pun x tahu apa nak update, ada cadangan? uhu.....daripada aku takde benda nak buat.......asyik ulang maharaja lawak je...baik wat benda2 yg aku bleh belajar...
sekian....ada cadangan?

Sabtu, 28 Mei 2011

ipad 2 ...

mcm2 teknologi skrg ni, ada yg bagus, ada yg popular je lebih..
pepandai la memilih, yg terbaik..ikut la kesesuaian dgn pekerjaan, atau hobi...
seeloknya cek dulu kat internet yg mana terbaik, masuk forum2, macam lowyat forum ke, ke.. ramai org share pendapat kat sana. kekadang bile kita tanya kat kedai, dia org tu pun bukan tau sgt..cuma nak jual barang je, so jgn terpengaruh sgt, nanti da beli benda yg mahal tapi xpuas hati.. apa pun tak boleh..hahaha...jimat2 la guna duit, jgn ikut nafsu, sbb teknologi skrg ni memang x sempat nak kejar, if br beli setahun pun, dah buruk. so benda yg kite nak tu, bila2 masa leh dapat, dan semakin canggih. ingat x harga kamera dulu mcm mana, harga komputer, handphone, ingat lagi, dulu pernah beli hanphone 8310 xde kaler pun, camera pun xde, rm 900..haha gile kan, skrg rm 70 je da dapat hp mcm tu.. ish2...cepat tu kemajuan berlaku..
tanda2 nak kiamat gak tu...ntahla..

Rabu, 25 Mei 2011

vmenu untuk pengguna nokia

baca dulu baru faham fungsi vmenu ni

is designed to make your S60 5th Edition phone look and feel more like an Apple iPhone. The app imitates the iPhone’s default screen – vMenu lists all your available applications and can be paged through with the flick of a finger.

Main features
-Inertial sliding menu instead of the system default menu, controlled with a simple finger drag (just touch and drag to flip through pages).
-Integrates a task manager(Press menu key and hold, you will see vMenu's task manager).
-Includes and Edit Mode (Click an icon and hold, to enable it, so you can rearrange icons freely).

Rabu, 18 Mei 2011


1. Memori ialah bahagian komputer yang menyimpan :
a. Data untuk pemprosesan
b. Arahan-arahan atau program untuk pemprosesan data
c. Maklumat iaitu data telah diproses
2. Data dan arahan disimpan dalam memori secara sementara sahaja. Ini adalah kerana :
a. Kebaikan jenis memori menyimpan data secara sementara.
b. Jika terdapat lebih dari satu program dilaksanakan dalam satu masa yang sama, sesuatu aturcara tidak boleh berada dalam memori secara eksklusif.
c. Tiada ruang dalam memori untuk menyimpan data yang telah diproses.
3. Terdapat dua jenis memori iaitu:
a. RAM (Random Access Memory) capaian memori jenis ini menyimpan data dan arahan yang akan dilaksanakan secara sementara. Ia bersifat meruap (volatile) iaitu kandungan ingatannya akan terhapus sekiranya tiada arus elektrik. RAM terdiri daripada dua jenis iaitu Statik RAM (SRAM) dan Dynamic Ram (DRAM). Ukuran muatan bergantung kepada jumlah bait yang boleh disimpan. Contohnya 8MB, 16MB, 32MB, 64MB, 128MB dan sebagainya.
b. ROM (Read Only Memory) iaitu memori jenis ini menyimpan program dan data secara kekal. Kandungan memori iaitu program dan data hanya boleh dibaca dan digunakan tetapi boleh diubahsuai oleh pengguna. Ia bersifat tidak meruap iaitu (non-volatile) kandungan memori tidak akan terhapus sekiranya tiada bekalan arus elektrik.


1.Daftar ialah storan sementara bagi sesuatu arahan dan data yang sedang dilaksanakan oleh CPU. Ia bukan sebahagian daripada memori tetapi ia merupakan storan tambahan yang mempunyai kelebihan dari segi kepantasan. Daftar dikawal oleh unit kawalan untuk menerima, menyimpan dan menghantar arahan dan data. Ia membenarkan perbandingan arithmetik dan logik dilakukan dengan pantas. Daftar ini dikenali sebagai Daftar Storan Berkelajuan Tinggi.
2. Terdapat beberapa jenis daftar iaitu:
a. Daftar Penghimpun (accumulator) - untuk simpan hasil pengiraan
b. Daftar Alamat - simpan alamat lokasi dalam memori
c. Daftar Storan - simpan data yang akan dihantar atau diambil dari memori
d. Daftar Am (general purpose) - berguna untuk pelbagai fungsi seperti operasi arithmetik

Selasa, 17 Mei 2011

Camne nak buang read more?

kali ni aku nak tanya korang plak, camne nak buang read more ni, biar satu post kuar penuh...adohai...poning

Ahad, 15 Mei 2011

Facebook : Membuat tulisan bold dan underline ketika berchating di facebook

bold = taip * di awal dan akhir
contoh: *pekabar, watpe*

underline = taip _ di awal dan akhir ayat
contoh: _takde watpe, tgh study..huhu_

tu je nak share..malas cakap banyak, letih,hahahaha

update contoh:


Sabtu, 14 Mei 2011

Jaringan tanpa wayar

Jaringan tanpa wayar

Pengguna boleh memeriksa e-mel ketika tiba di lapangan terbang sebuah negara asing. Capaian maklumat di mana sahaja dan pada bila-bila masa merupakan sebuah janji daripada rangkaian data tanpa wayar. Namun realiti tidak seperti yang dinyatakan.

Dalam dunia yang lebih nyata, anda akan mendapati bahawa anda akan berada di luar capaian rangkaian selular dan sistem e-mel tidak dapat dicapai kerana ia tidak disokong oleh negara asing tersebut. Secara realitinya terdapat banyak kelemahan dalam capaian tanpa wayar dan pengguna harus faham bahawa ia berbeza daripada satu rangkaian kepada satu rangkaian yang lain dan daripada satu peranti kepada satu peranti yang lain. Pengguna juga harus faham mengenai tugas penyedia perkhidmatan tanpa wayar dan hubungan mereka dengan pembawa talian tanpa wayar.

rangkaian tanpa wayar boleh menyambungkan pelbagai peranti kepada internet

Terdapat dua kategori teknologi tanpa wayar iaitu LAN (local-area networks) atau rangkaian kawasan tempatan dan WAN (wide-area networks) atau rangkaian kawasan luas. Sebuah LAN tanpa wayar menyediakan capaian internet meliputi sebuah kawasan geografi yang kecil dan ia biasanya terhad kepada sebuah rumah atau bangunan. WAN tanpa wayar pula menyediakan capaian internet meliputi kawasan yang lebih besar seperti sebuah bandaraya atau negara.

Berhubungan tanpa wayar

LAN tanpa wayar boleh menjadi efektif dalam beberapa suasana. Dalam pejabat LAN tanpa wayar membenarkan pekerja bergerak dengan bebas di dalam bangunan. Tidak seperti LAN berwayar, para pekerja hanya terhad pada rangkaian dalaman termasuklah internet dan e-mel. Rangkaian tanpa wayar popular di dalam rumah yang mempunyai lebih daripada satu komputer bagi mengurangkan kos pemasangan wayar.

LAN tanpa wayar berkomunikasi menerusi titik capaian yang terdiri daripada penerima (transceiver) dan kad Ethernet. Titik capaian ini disambungkan kepada peranti tanpa wayar keapda rangkaian berwayar biasa. Peranti pengguna seperti komputer bimbit atau peribadi boleh disambungkan kepada LAN tanpa wayar menggunakan kad PC, kad PCI (Peripheral Component Interconnect), atau kad ISA (Industry Standard Architecture). LAN tanpa wayar menggunakan standard 802.11b yang berkelajuan sehingga 11Mbps dan rangkaian berwayar pada kelajuan 100Mbps atau lebih. Para pengeluar seperti 3Com (, Cisco (, dan Avaya ( mengeluarkan produk-produk tanpa wayar yang serasi 802.11b.

Di sebalik rangkaian tanpa wayar


CDPD (Cellular Digital Packet Data) adalah rangkaian data tanpa wayar yang digunakan pada rangkain bersel analog yang sedia ada. Oleh kerana rangkaian ini memerlukan perkakasan tambahan maka CDPD tidak akan dapat meliputi keseluruhan kawasan perkhidmatan.

CDPD adalah rangkaian suis-paket di mana data dipecahkan kepada serpihan kecil dan dihantar menerusi rangkaian dan tiba di destinasi tanpa mengira susunan. Peranti tanpa wayar akan menerimanya dan menyusun semula paket-paket data tersebut. CDPD sentiasa berfungsi sepanjang masa dan anda tidak perlu mendail kepadanya untuk mendapatkan perkhidmatan dan pengguna akan dicaj menurut jumlah data yang dihantar. Kini kebanyakan CDPD banyak digunakan bersama PDA.

Rangkaian CDPD telah direka menuruti lakaran sebuah rangkaian tanpa wayar. Rangkaiannya berasaskan tiga komponen iaitu M-ES (Mobile End System), MDBS (Mobile Data Base Station), dan MD-IS (Mobile Data Intermediate System). M-ES adalah sebuah peranti seperti sebuah modem tanpa wayar untuk PDA. Modem tanpa wayar ini akan memantau status MDBS. Jika ia menerima isyarat "sibuk", modem tahu bahawa terdapat sebuah peranti sedang berkomunikasi dengan MDBS. Jika M-ES menerima isyarat "kosong" maka MDBS bersedia untuk menerima data dan ia akan berkomunikasi dengan MDBS. Apabila MDBS menerima isyarat daripada modem MDBS akan menghantar isyarat pendekod kepada modem untuk memberitahu bahwa data telah diterima. Jika modem tidak menerima isyarat pendekod maka ia akan menghantar semula maklumat tadi.

MDBS mempunyai sebuah modem tanpa wayar dan sebuah modul kawalan komputer. Setiap modul menyokong sehingga enam penerima tanpa wayar. Rekabentuk ini membenarkan MDBS menggunakan seberapa banyak penerima yang diperlukan pada setiap lokasi MDBS. Pada setiap lokasi MDBS ia akan bergabung dengan sebuah menara bersel analog di mana rangkaian tanpa wayar bermula.

Sebelum peranti meminta maklumat daripada rangkaian CDPD, ia akan ditentusahkan oleh MD-IS. MD-IS akan bertanggungjawab untuk mengetahui lokasi modem tanpa wayar pada setiap masa. Jika modem itu terkeluar daripada capaian MDBS, makan MD-IS akan memilih MDBS yang terdekat dan menggunakan modem pada kedudukan baru. MD-IS seterusnya akan memantau jumlah data yang dihantar atau diterima oleh pengguna. Rangkaian CDPD berkelajuan sehingga 19.2Kbps iaitu antara yang paling perlahan dalam sambungan dail-terus.


Inframerah membenarkan anda menghantar dan menerima maklumat daripada satu peranti kepada satu peranti yang lain dengan menggunakan cahaya. Kebanyakan PDA dan telefon bersel, notebook dan pencetak mempunyai port inframerah. Sesetengah PDA membenarkan anda menggunakan inframerah untuk berkomunikasi dengan pencerak atau telefon bersel.

Pusat pertukaran inframerah terhad kepada dua peranti sahaja dalam satu masa. Peranti yang lebih canggih seperti PDA dan notebook, mempunyai perisian dan perkakasan untuk menguasai peranti tersebut sementara pencetak dan telefon bersel adalah peranti yang kurang canggih. Peranti yang lebih canggih pasti akan menguasai sambungan inframerah.

Jika terdapat gangguan radio daripada peranti lain, port inframerah terganggu dengan sumber cahaya yang lain. Untuk mengurangkan gangguan port inframerah hendak mempunyai capaian 15 darjah sahaja. Tamabahan pula untuk mencapai port inframerah yang lain ia hendaklah berada di dalam ruang litup peranti lain.

Pemindahan inframerah adalah separuh dupleks, dan ini membolehkan hanya satu peranti sahaja bersambung pada satu masa. Setiap peranti mempunyai 500 milisaat untuk bersambung dan 500 milisaat untuk mendapat maklumbalas. Jika ia tidak berhubungan di dalam julat masa itu maka peranti itu dianggap tidak berfungsi.


Bluetooth adalah sebuah teknologi yang menjanjikan banyak kebaikan tetapi ia masih kurang mendapat sokongan perisian dan keselamatan serta harga yang mahal. Bluetooth menyediakan komunkasi radio jarak pendek antara peranti Bluetooth. Contohnya sebuah fon telinga berasaskan Bluetoothboleh digunakan dengan telefon bersel yang disimpan dalam poket anda. Bluetooth menggunakan frekuensi spektrum 2.4GHz.

Sebuah rangkaian sambungan peranti-peranti Bluetooth dikenali sebagai "piconet" atau rangkaian pico. Satu peranti digunakan sebagai peranti utama dan ia akan menentukan frekuensi yang akan digunakan dalam seluruh rangkaian pico tersebut dan peranti lain dianggap sebagai peranti sekunder. Rangkaian pico adalah sebuah rangkaian "peer-to-peer" yang mana setiap peranti boleh menerima dan menghantar maklumat daripada sebarang peranti. Dengan itu sebuah peranti boleh menjadi rakan yang aktif dalam lebih daripada satu rangkaian pico. Jika lebih daripada satu rangkaian pico disambung maka ia akan dinamakan sebagai "scatternets".

Apabila sebuah peranti Bluetooth cuba bersambung dengan peranti Bluetooth yang lain ia akan mengeluarkan perintah dalam 16 bentuk frekuensi. Peranti yang berhampiran akan mengesan frekuensi setiap 1.28 saat dan mengimbas 32 jenis frekuensi. Apabila peranti berjaya menghasilkan sambungan dengan perantai lain mana ia akan mengambil masa kira-kira 0.64 saat bersambung.

Walaupun hampir kesemua rangkaian tanpa wayar serupa tetapi ketidakserasian rangkaian memerlukan perhatian yang lebih dalam penentuan kawasan yang diliputi. Ada diantara rangkaian direka untuk memberikan kelajuan dan capaian yang tinggi dan luas seperti CDPD dan Ricochet.

Jumaat, 6 Mei 2011

How to used Super Screen Recorder

  • register pilih 'later'
  • buka super screen recorder yg telah diinstall
  • klik pada 'help' 'enter serial number' masukkan serial number
  • done
cara guna:
  • klik region..pilih 'fullscreen'
  • utk mula merecord tekan 'record', minimize

  • lepas habis record, double klik pada icon di sebelah jam.
  • lepas tu tekan stop
  • save..
  • done

ipad atau samsung galaxy tab

1. Display

iPad screen besar dari samsung Galaxy Tab.

2. Ukuran dan Berat.

Samsung Galaxy Tab ringan, kecil.

3. Connectivity

Samsung Galaxy Tab lebih canggih daripada iPad

4. Kapasitas

Samsung Galaxy Tab ada slot external memory
ipad tiada external memory

5. Camera

iPad definitely tiada camera
Samsung Galaxy Tab ada depan dan belakang

6. Battery Life

iPad 10 jam
Galaxy Tab 7 jam

7. Performance

processor yang sama yaitu 1 GHz.

8. Aplikasi

iPad, banyak berbayar
Samsung Galaxy Tab, banyak dan free

9. Harga

ipad lebih mahal

malas nak taip...hehehe...
pepandai la fikir..

betul ke osama kena bunuh?

Sapa sokong, leh letak banner kat blog memasing



ni code nye, just copy dan paste di html widget anda

sapa yg ada banner, sy akan balas

Minta cadangan nama domain untuk blog ni <--sudah diambil org so aku kena pilih nama domain lain, ada apa2 cadangan? bagi la byk mana pun nama.
boleh post ke ruangan komen, cadangan amat2 di alu alukan.
klu boleh, yg mudah diingat, jgn letak osama bin plak.hehe

yg terlintas difikiran setakat ni:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...