Google+ Followers

Bicikut - IT'S NEVER TOO LATE TO CHANGE YOUR LIFE

Rabu, 29 Disember 2010

Menjalankan 2 program yang sama dalam satu pc



contohnya buka 2 games yang sama dalam 1 pc.

masuk web dibawah ni utk download software tersebut

http://www.sandboxie.com/index.php?DownloadSandboxie

kemudian ikut saja anak panah merah dibawah ini


ATAU
RIGHT KLIK DI ICON GAMES TERUS
1 program anda run seperti biasa...dan 1 lagi menggunakan sanboxie ni
semoga berjaya...
mungkin anda masih tidak faham fungi software ini........itu anda punye pasal...

Rabu, 15 Disember 2010

Best Games Online

1. Ran online
2. Fifa online
3. SDO
4. Cabal
5. Suddent Attack
6. M.A.T
7. CSO
8. Dota
9. Jin Online

mungkin banyak lagi games terbaik yang belum anda cuba..

Isnin, 13 Disember 2010

Nokia X6 just got a firmware update to v30.0.00

The Nokia X6 received a new firmware yesterday taking it up to v30.0.003. The new update brings the new version of Ovi Maps and Ovi Store along with improvements to the web browser. Check out the full changelog after the break.

Changelog

* Here and Now
* New version of Ovi Maps and Ovi Store
* Improved Browser
* Improved chat in Ovi Contacts

How To Update The Firmware

There are many ways of updating the firmware on your Nokia handset. To install the software on your device using FOTA (Firmware Over-The-Air), type in *#0000# on the home screen or go to Device Manager. Then select Options, Check for updates and follow the on screen prompts. If the firmware update is not immediately available via FOTA, or the device you are using does not have support for this service, you can also update your firmware using NSU (Nokia Software Updater) and or Nokia Ovi Suite on your PC. Once you plug your device in, select the PC Suite option, ensuring that the phone has a Sim Card inserted and the profile is set to General. Some devices support UDP (User Data Preservation), which will preserve all your data and content on your device during these updates. However we still recommend you do a full backup in order to guarantee the safety of your data. Please share your thoughts and experiences with the new firmware in the comments below.

Sabtu, 16 Oktober 2010

Sah! Nokia N8 pakai Kaca Gorilla!

1. Sekiranya anda lemah jantung, anda tidak digalakkan menyaksikan aksi-aksi extreme ini!

2. Cakap banyak takde. Korang tontonlah sendiri video ni.

3. Aku ngeri siol!!!


Spesifikasi Nokia N8
Dimensi Ukuran: 113,5 x 59 x 12,9 mm
Tampilan
* Ukuran layar: 3.5 ”
* Resolusi: 16:09 nHD (640 x 360 piksel) OLED
* 16.7 juta warna
* Layar sentuh Capacitive
* Orientasi sensor (Accelerometer)
* Kompas (Magnetometer)
* Jarak sensor
* Pendeteksi cahaya sekitar
Data Jaringan
* GPRS / EDGE kelas B, multislot kelas 33
* HSDPA Cat9, kecepatan maksimum hingga 10,2 Mbps, 2,0 Mbps HSUPA CAT5
* WLAN IEEE802.11 b / g / n
* Dukungan TCP / IP
* Dapat dijadikan modem
* Mendukung sinkronisasi MS Outlook dari kontak, kalender dan catatan
Memori
* Memori internal: 16 GB
* Slot kartu memori MicroSD, hot swappable, hingga 32 GB
Frekuensi Operasi
* GSM / EDGE 850/900/1800/1900
* WCDMA 850/900/1700/1900/2100
* Peralihan otomatis antara band WCDMA & GSM
* Modus penerbangan
Konektivitas
* Bluetooth 3,0
* HDMI
* Konektor Charging 2mm
* Micro USB dan pengisian
* High-Speed USB 2.0 (micro USB konektor)
* Konektor AV 3,5 mm
Platform software & Antarmuka pengguna
* Symbian ^ 3 untuk Nokia
* Java MIDP 2,1
* Qt 4.6.2, Web Runtime 7,2
* Flash Lite 4,0
* 1,2 DM OMA, OMA Client provisioning 1,1
Aplikasi
* Kunci aplikasi: Kalender, Kontak, pemutar musik, internet, pesan, foto, Ovi Store, Maps, Video, Webtv, editor dokumen Office, Video & photo editor, Mail, Chat, Radio
* Aplikasi PC: Nokia Ovi Suite, Nokia Ovi Player
Manajemen Informasi Pribadi (PIM)
* Informasi lengkap kontak
* Kalender
* Daftar agenda
* Catatan
* Perekam
* Kalkulator
* Jam
Email dan olahpesan
* Email client dengan dukungan lampiran untuk gambar, video, musik dan dokumen doc, Xls, Ppt, Pdf, Zip
* Format HTML untuk email
* Unified email client untuk beberapa protokol: Mail Yahoo, Gmail, Windows Live, Hotmail dan / POP IMAP layanan populer lainnya, Mail for Exchange, IBM Lotus traveler
* Mengedit dokumen kantor kunci
* Widget web Email di halaman muka
* Mendukung pesan instan Chat: OVI Chat, Yahoo, AIM, Windows Live, Gtalk, MySpace *
* Unified MMS / SMS editor
* Tampilan Percakapan untuk SMS
* Push email dan Nokia Mesenger
* Tampilan halaman web standar
* Web browsing dengan kontrol sentuh
* Mendukung: HTML, XHTML MP, WML, CSS
* Protokol yang didukung: HTTP v1.1, WAP
* Dukungan TCP / IP
* History, HTML dan dukungan JavaScript
* Flash Lite 4 akan mendukung sebagian besar konten Flash Player 10,1
* Nokia Mobile Search
* RSS reader
* Dukungan untuk video streaming
* Akses langsung dari halaman utama Facebook dan Twitter melalui Ovi oleh Nokia Social client
* Profil jejaring sosial terlihat dalam kontak telepon
* Upload dan melihat foto dan video dan melihat lokasi klien melalui Ovi oleh Nokia Social client
* Jejaring sosial terlihat dalam kalender acara telepon
GPS dan navigasi
* GPS terintegrasi, A-GPS receiver
* Ovi Maps dengan free car & navigasi pejalan kaki
* Wi-Fi Positioning
* Kompas dan accelerometer untuk orientasi layar
* Nokia Ovi Suite untuk mentransfer / upload peta ke memori handphone
Kamera
* 12 megapiksel dengan optik Carl Zeiss
* Fullscreen 16:09 View finder dengan parameter touchscreen mudah digunakan
* Xenon flash
* Pendeteksi wajah
* Autofocus
* Panjang focal: 5,9 mm
* Nomor F / Aperture: F2.8
* Format file gambar: JPEG / EXIF
* Zoom sampai 2x (digital) untuk gambar diam
* Zoom 3x (digital) untuk video
* Kamera sekunder untuk panggilan video (VGA, 640 x 480 piksel)
Berbagi video dan Player
* HD playback 720p HD video pada TV melalui kabel HDMI
* Dolby Digital Plus surround sound saat bermain dengan HDMI & home teater
* Dukungan untuk download, streaming, dan download progresif

pegi ar beli

Khamis, 14 Oktober 2010

iPHONE4 - Kelebihan dan Kekurangan

Kelebihan iPhone 4:

  1. Camera depan belakang untuk video call
  2. Cermin penutup yang 30 kali lebih kuat dari cermin kristal yang lain
  3. OS 4 yang paling advandce pernah iphone hasilkan
  4. Tangkap / edit gambar dalam HD
  5. 5 Megapixel camera dengan LED flash!
  6. Buat folder dengan mudah/ Multitasking
  7. Struktur yang lebih tahan lasak

Kekurangan iPhone 4 :

  1. Multi Task tidak nyata
    Multitasking adalah benda yang membolehkan aplikasi berjalan di belakang layar sementara aplikasi lain sedang diakses, tetapi multitasking iphone ini hanya bersifat minimize, jadi aplikasi yang diminimize tidak boleh berjalan dibelakang, hanya boleh di ‘pause’ kan.
  2. Video Call Hanya via Wifi <--baik takyah buat video call
    iPhone sebelum ini tidak boleh menggunakan 3G, tetapi akhirnya video call ini terdapat di dalam iPhone 4, tapi sayang sebab video call ni harus menggunakan wifi, dan hanya boleh dihubungkan sesama iphone 4 sahaja.
  3. Rosak bila JatuhTerbukti, iPhone tidak semantap designnya, mudah rosak jika terjatuh. Ada iPhone 4 cuba dijatuhkan oleh orang-orang di ifixyouri, dan hasilnya keputusannya Iphone4 terus hancur serta merta. Sebagai pembanding, orang2 dari mobile-review telah menjatuhkan nokia n8 dari berbagai sudut tetapi ia tidak menyebabkan nokia n8 rosak. Jadi berhati-hatilah!
  4. MicroSIM
    Ternyata iphone 4 tidak boleh dimasukkan SIM yang sembarangan, harus yang jenis MikroSim. Tetapi jangan risau, kerana sudah menjadi kebiasaan kerana pengguna yang arif mestilah mengjailbreak kan atau mengunlock iphone mereka untuk membolehkan SIM mereka diterimamasuk ke dalam iphone dan juga mendownload apps di iphone!
ADE KORANG KISAH KE KEKURANGAN DIA??? JANJI KORANG DAPAT BERLAGAKKAN..
kalau aku, aku tak beli..

Ahad, 10 Oktober 2010

Kebaikan dan Keburukan INTERNET

Kebaikan akhbar dalam internet:
1. Ia dapat dibaca oleh pengguna internet seluruh dunia seperti pelajar M'sia dapat mengetahui perkembangan M'sia melalui internet.
2. Tak perlu membeli akhbar.

Rujukan maklumat
Bermacam-macam maklumat anda boleh dapati melalui internet. Ada berita, laporan cuaca, sukan, pasaran saham, hiburan dan kadang-kadang anda akan berjumpa maklumat yang anda sendiri tak pernah fikirkan. Malah anda boleh membaca suratkhabar menerusi internet. Sekalipun anda sudah terlepas isu terbitan cetakannya tetapi kini anda masih ada peluang membacanya menggunakan internet. Mudah, bukan?

Transaksi atau pemindahan
Transaksi atau pemindahan. Bagi yang sangat berminat dengan pasaran saham, internet boleh dijadikan satu alternatif untuk membuat transaksi. Anda juga boleh menempah tiket perjalanan kapal terbang ataupun menjalankan transaksi sistem perbankan serta membeli-belah melalui internet. Anda boleh menggunakan kad kredit bagi tujuan ini tanpa perlu bersusah payah ke mana-mana dan yang penting juga anda boleh melakukan di mana-mana sahaja kawasan yang mempunyai talian telefon. Hebat, bukan?

Berkomunikasi
Berjuta-juta manusia sekarang mengunakan internet untuk berkomunikasi dengan pelbagai cara. Ada yang menggunakan mel elektronik (emel) untuk berhubung dengan sahabat handai, saudara mara, keluarga atau sesiapa sahaja. Dan, ada pula yang menggunakan bilik sembang (chat) untuk mencari dan menambah kenalan di seluruh dunia serta bertukar-tukar fikiran serta idea dalam minat yang sama. Anda juga boleh menggunakan talian internet untuk menonton video dan mendengar apa-apa muzik yang anda minat melalui perkhidmatan yang disediakan. Menarik, bukan?

Belajar
Salah satu alat bantuan dalam pembelajaran anda. Anda boleh mencari apa-apa maklumat penting untuk menyiapkan tugasan anda –sama ada anda pelajar sekolah, penuntut kolej dan universiti ataupun anda sudahpun bekerja. Maklumat serta data yang disediakan dalam internet kebanyakannya adalah yang terkini. Jadi, bukankah ini satu keistimewaan yang patut anda gunakan

Keistimewaan Internet Kepada Kanak-Kanak

  • Informasi - laman-laman web, berita, encyclopedia
  • Komunikasi - chat, emel, ftp
  • Hiburan - video klip, muzik, 'movie', 'games'
  • Perdagangan - e-dagang, 'virtual shopping arcade'

Ancaman Internet Kapada Anak-Anak

  • Laman-laman yang berunsur seks dan memaparkan gambar-gambar lucah
  • Maklumat-maklumat palsu
  • Laman-laman yang bersifat memujuk dan mempengaruhi melakukan jenayah
  • Mengadakan pertemuan dengan orang yang tidak dikenali
  • Memberi respon pada mesej-mesej yang mengancam, mengugut dan sebagainya
  • Mendedahkan nombor kredit kad ibu bapa
  • Memberikan data peribadi kepada orang yang tidak dikenali


Apabila Internet disalahgunakan

SALAH guna terhadap Internet walaupun belum sampai ke tahap membimbangkan, perlu diberikan perhatian serius. Kini, seolah-olah sudah wujud satu rangka rujuk dalam masyarakat kita bahawa dengan melayari multimedia itu, pelbagai perkara yang kononnya cuba disembunyikan, dapat diketahui ramai. Internet menjadi medan untuk memburukkan siapa saja yang tidak disukai sama ada pemimpin, tokoh terkemuka, ahli korporat, mahu pun orang perseorangan.

Menerusi penghantaran e-mail dan laman web yang dicipta sendiri oleh pengguna, pelbagai cacian dan tohmahan disebarkan. Penghantarnya boleh menggunakan nama samaran manakala daripada mana sumber itu dihantar sukar dikesan. Internet yang diterima di seluruh dunia kini menggantikan surat layang yang penyebarannya sebelum ini agak terhad.

Artis kita juga ditelanjangi menerusi Internet. Tahun lalu, beberapa halaman web lucah ciptaan rakyat Malaysia dikesan memaparkan gambar bogel dan seksi artis tempatan. Gambar itu menggunakan muka artis tempatan yang disambung kepada tubuh bogel orang lain menggunakan teknik superimpose (bertindih). Terbaru, gambar lucah dan hubungan seks dua penyanyi dua kumpulan yang begitu popular tersebar luas.

Sebagai rakyat yang kuat mempertahankan nilai ketimuran, sememangnya kita kecewa tindakan mereka yang memperalatkan Internet untuk melakukan perbuatan itu bagi menjatuhkan imej seseorang. Jelas, semua itu dibuat oleh mereka yang memang berniat jahat. Ia mencerminkan betapa rendahnya maruah dan moral mereka yang menyebar tohmahan itu. Golongan itu melihat teknokogi multimedia bukan lagi untuk kebaikan sejagat sebaliknya bagi memuaskan hati dan nafsu mereka sendiri.

Datuk Seri Dr Mahathir Mohamad kelmarin turut melahirkan rasa kecewa sesetengah golongan rakyat yang tidak memanfaatkan kebaikan Internet. Tindakan mereka itu akan menggambarkan rakyat Malaysia hanya tahu menggunakan sesuatu teknologi baru untuk tujuan yang buruk saja.

Kerajaan sememang tidak bertolak-ansur menangani gejala ini. Malah kerajaan dan pemimpin kita juga tidak terlepas dicaci dan difitnah menerusi Internet. Umum mengetahui ada segelintir rakyat kita di luar negara yang menyalahgunakannya bagi menyalurkan berita palsu mengenai kerajaan bagi tujuan menghasut. Mereka juga menggunakan pelbagai teknik memadankan wajah tokoh atau pemimpin tertentu dengan gambar yang boleh menjatuhkan imej seseorang.

Kita berharap dengan ada kes yang dihadapkan ke mahkamah kerana menyebarkan berita yang boleh menjejas ketenteraman negara menerusi Internet, akan menyedarkan ramai pihak mengapa perbuatan itu perlu dibanteras. Penggubalan Akta Jenayah Komputer 1997 dan Akta Komunikasi dan Multimedia 1997 menunjukkan kepekaan kerajaan untuk menyekat kegiatan tidak bermoral itu terus mempengaruhi rakyat yang hanya memerlukan maklumat membina untuk memajukan negara.

Di sebalik pelbagai kesan negatif menerusi Internet yang terpaksa dirasai rakyat, kita wajar menolak sepenuhnya teknologi itu kerana ia adalah satu jaringan maklumat bersifat global. Dengan sistem canggih yang digunakan, usaha menghalang semua elemen negatif di Internet daripada sampai kepada rakyat adalah sesuatu yang hampir mustahil. Internet harus dilihat mampu membawa bersamanya kebaikan walaupun ada keburukan yang tidak sesuai dengan norma hidup masyarakat Timur dan Islam. Maklumat yang tidak diingini seperti berita palsu dan kenyataan fitnah dan hasutan juga datang bersama-samanya.

Di negara yang maju seperti Amerika sekalipun, kandungan keterlaluan dalam Internet mendapat bantahan ramai pihak. Lantaran itu, perdebatan mengenainya di kalangan tokoh akademik dan pemimpin masyarakat masih berlaku. Sementara mereka yang menyokong pula tetap mempertahankan prinsip penyaluran maklumat secara bebas sejajar dengan dasar langit terbuka. Kemasukan Internet ke negara ini diperlukan untuk kita mampu bersaing dengan dunia luar. Cuma kekuatan diri sendiri saja senjata paling ampuh menentang pelbagai kesan negatifnya. Selain tindakan pihak berkuasa, pengguna sendiri tidak seharusnya terikut-ikut budaya Barat yang menggunakan media itu sekadar pelarian sementara daripada kebosanan hidup, bersifat materialistik dan menganggap kebebasan yang tidak ada batasnya. Dalam meluncur di ruang siber, pengguna tidak boleh membuta-tuli menerima perkara negatif apatah lagi membantu menyebarnya secara meluas.

ETIKA INTERNET 1999 - SEKADAR INFORMASI

ETIKA PENGGUNAAN INTERNET


TUJUAN

"Etika Penggunaan Internet" atau dalam bahasa Inggerisnya dikenali sebagai "Acceptable Use Policy", ringkasnya AUP, disediakan bagi mendidik pengguna mengenai tatacara penggunaan Internet yang baik di kalangan rakyat Malaysia.


Pengguna Internet harus memahami bahawa akses Internet adalah satu keistimewaan (privileage) dan bukannya hak (right).


ASAS

Internet ialah satu rangkaian komputer dengan jutaan pengguna di seluruh dunia yang dapat berhubung, berkongsi maklumat dan melakukan penyelidikan dalam pelbagai bidang. Internet seharusnya dilihat sebagai wadah yang menyediakan ruang bagi meningkatkan tahap kebebasan mendapatkan maklumat, iaitu satu hak asasi rakyat dalam sebuah masyarakat demokratik.

Penggunaan Internet akan memberikan natijah yang baik sekiranya ia digunakan secara bertanggungjawab.

Menginsafi bahawa Internet adalah wadah global tanpa sempadan dan tanpa tapisan, adalah penting bagi rakyat Malaysia untuk menghayati "Etika Penggunaan Internet" bagi membolehkan Internet dimanfaatkan sepenuhnya demi mencapai maksud di atas.


SALAHLAKU


Perbuatan-perbuatan berikut dianggap sebagai salahlaku penggunaan Internet:

1. Menyalur sebarang bahan haram (illegal), lucah, mengancam, menekan, mengugut, menghina, memfitnah atau menabur perasaan benci sesama rakyat Malaysia atau rakyat negara luar.

2. Menggalakkan perilaku yang boleh menyebabkan kekacauan dan ketegangan di dalam dan luar negara serta pelanggaran undang-undang Malaysia dan antarabangsa.

3. Menganjurkan perbuatan yang boleh membahayakan individu, organisasi atau masyarakat secara keseluruhannya.

4. Menghantar iklan yang tidak dikehendaki ("unsolicited advertisements" atau dikenali sebagai "spam", atau sebarang bentuk amalan perdagangan yang mengelirukan (deceptive marketing). Iklan hanya boleh dihantar kepada mereka yang secara jelas memohon maklumat sedemikian.

5. Menggalakkan, membangunkan atau menjalankan aktiviti haram seperti skim cepat kaya, skim piramid, dan surat berantai.

6. Melakukan pengeboman mel (mailbombing); iaitu secara sengaja membanjiri e-mail seseorang dengan menghantar banyak e-mail yang sama atau bersaiz besar.

7. Menghantar mesej yang sama atau serupa kepada banyak "newsgroups". Perbuatan ini juga dikenali sebagai "newsgroup spams".

8. Memalsukan kepala e-mail (forged headers) bagi tujuan mengelirukan penerima.

9. Melakukan aktiviti haram seperti mengambil, menyimpan dan mengedar harta intelek, paten, rahsia perdagangan atau bahan-bahan yang dilindungi hakciptanya, atau bahan-bahan yang salah di sisi undang-undang negara dan antarabangsa.

10. Mencerobohi peralatan (hacking) yang dimiliki oleh pengguna individu, kumpulan atau organisasi lain. Bagi tujuan etika ini, perbuatan-perbuatan berikut dianggap sebagai satu pencerobohan: (a) Percubaan memasuki secara haram atau bagi menyebabkan kesulitan kepada komputer atau rangkaian komputer milik orang lain. (b) Percubaan secara tidak sah bagi mengelakkan sebarang bentuk pengesahan identiti (authorization), perlindungan,
keselamatan atau kebenaran ke atas mana-mana komputer atau rangkaian komputer milik orang lain. (c) Menghalang pengesahan identiti pengguna atau ciri-ciri keselamatan mana-mana komputer atau rangkaian komputer milik orang lain.

11. Menyebabkan gangguan perkhidmatan dan melakukan usaha bagi meningkatkan
bebanan perkhidmatan (to overload a service) dan percubaan untuk merosakkan
komputer utama (to crash the host).

12. Memberikan maklumat yang salah dan tidak benar pada sebarang borang, kontrak atau permohonan online, termasuklah menyalahgunakan nombor kad kredit.

13. Melaksanakan sebarang bentuk pemantauan rangkaian (network monitoring) bagi mencuri (intercept) data yang bukan ditujukan kepadanya.

14. Membatalkan posting yang dibuat oleh orang lain kepada mana-mana newsgroup, kecuali pengendali (moderator) yang menjalankan tugasnya.


TANGGUNGJAWAB

Pengguna wajar mengelakkan diri daripada terlibat dalam salah-laku yang tersebut di atas. Pengguna juga bertanggungjawab melaporkan sebarang bentuk penyalahgunaan Internet kepada pembekal perkhidmatan Internet (internet service providers), pihak berkuasa atau agensi penguatkuasa undang-undang bagi membolehkan tindakan sewajarnya diambil ke atas pesalah.


PINDAAN

Sejajar dengan perkembangan pesat dunia teknologi maklumat, "Etika Penggunaan Internet" ini akan dikemaskinikan dari semasa ke semasa, apabila terdapat keperluan.


Disediakan oleh:


Jawatankuasa Pembangunan Bandar

Majlis Belia Malaysia

Pusat Belia Antarabangsa

Jalan Tenteram, Bandar Tun Razak

Kuala Lumpur, Malaysia

Tel: (03) 973 2761 / 973 2763

Faks: (03) 973 2759

E-mail: apis@pd.jaring.my


Bertarikh : 8 April 1999

Rabu, 28 Julai 2010

Kelebihan dan kekurangan Ipad


iPad adalah gadget terbaru yang dilancarkan oleh Apple yang fungsi utama adalah sebagai e-Book Reader. Dengan iPad kita boleh membaca e-book dimanapu. Selain sebagai e-Book reader, iPad juga boleh berfungsi sebagai sebuah pc, kita boleh mendengarkan muzik, menonton video, menggunakan facebook, twitter dan internet.

Kelebihan iPad? Berikut ini adalah beberapa Kelebihan iPad
  • Bentuk yang menarik, dengan layar the 9.7-inch LED, iPad boleh dibawa kemanapun.
  • Bateri tahan lama, iPad mampu bertahan selama 10 jam.
  • Tengok movie gambar cantik

Beberapa Kekurangan iPad

  • Tiada kamera
  • Tiada Adobe flash
  • Tidak dilengkapi kamera
  • Tidak boleh multitasking
  • Kapasiti penyimpanan yang kurang besar
  • Bateri tidak mudah diganti
  • Tidak memiliki port HDMI
  • Berat

Apakah Perbedaaan Antara Model 3G dan WiFI ?

Selain harga, terdapat beberapa perbedaan fisik antara iPad 3G dan WiFi. Model 3G lebih berat dibanding dibanding model WiFi, karena model 3G dilengkapi dengan antena yang menutupi bagian atas dan membentang ke belakang iPad. Selain itu, iPad model 3G juga mengusung fungsionalitas GPS.


kesimpulanya.. : jgn beli lagi...

Ahad, 11 Julai 2010

Update firmware terbaru untuk nokia X6 v21.0.004


Update: The changelog of Nokia X6 is now available:

* Kinetic scrolling in Appshell improved – Menu grid added.
* Browser update to 7.2.
* Rihanna service launcher.
* Quick Office v4.2.
* OVI Music.
* OVI Sync 2.0.
* OVI store 1.5.6.
* OVI contacts 1.50.8.
* Gimlet Touch 2.2.
* Flash Video Phase-3 – Flashlite 3.1.7.x.
* Shazam.
* Enable Side lock Key functionality during Swipe UI (Calendar/Clock alarm).
* Windows 7 Device Stage Support.

Update firmware terbaru untuk nokia X6 v21.0.004

Isnin, 5 Julai 2010

SPB Mobile Shell


SPB Mobile Shell memperkenalkan generasi berikutnya antara muka pengguna sekaligus menjaga semua keuntungan dari peranti mobile anda. Menikmati telefon anda!

Cool widget untuk menyesuaikan layar Home
  • Foto kenalan
  • Bingkai gambar
  • Cuaca
  • Wireless switch
  • Telefon profil
  • Janji dan tugas
  • ... dan banyak lain
Finger ramah kenalan

  • Widget berasaskan foto kenalan
  • Foto log panggilan
  • Smart kenalan Carian
  • 3D Korsel kenalan kegemaran
  • Ringtone pengurusan
  • Kategori penapis
Cepat akses kepada semua ciri-ciri smartphone anda


  • Pinned pintas
  • Baru-baru ini digunakan program
  • Finger tugas pengurus ramah
  • 3x3 menu telefon gaya
SPB Mobile Shell datang dengan alat terintegrasi


  • Prakiraan cuaca
  • Saat cuaca
  • Agenda melihat
  • Waktu dunia
  • Wireless switch
  • Profil
Sesuaikan peranti dengan keutamaan anda

  • 3D Korsel dengan khusus kesan
  • Membuat skrin anda sendiri Depan menggunakan widget
  • Adaptif kulit
  • Mengubah latar belakang
  • Sesuaikan menu
  • Tukar widget kulit
  • Memilih Profesional atau Gaya Hidup Home paparan
Whats New:

  • widget MediaPlayer tetap.
  • widget Operator tetap.
  • Disokong Shortcut Widgets untuk fail
  • Ditambah pilihan untuk tindakan Green Button
  • Penambahan pilihan untuk Orientasi Shell.
  • Full screen untuk Vivaz telah disokong.
  • Butang hijau di SPB Call Log berjalan Dialer.
  • Ditambah NewMemo / item NewAnniversary ke menu organizer.
  • Jatuh di Cuaca, Tugas dan Birthday telah diperbaiki.
  • Ketika dalam sistem tidak cukup memori - Shell membebaskan buffer sementara (-3 mb).
  • Pemprosesan ekstraksi dari kad simpanan telah diperbaiki.
  • Hardware navigation telah diperbaiki.
  • Autorestore dari setting telah ditambah.

Isnin, 14 Jun 2010

Bagaimana menjaga Komputer dari Virus, Spyware, Adware, Mallware, Trojan Tanpa Antivirus?

Familiar With File types

Kita perlu mengenali jenis2 file untuk menghindari virus menyerang.

Berikut ini adalah jenis-jenis file yang selalu digunakan:

  • File Musik: .Mp3, .Wma, .Wav, .Midi.
  • File Video/Movie: .Wmv, .Mov, .Rm, .Mpeg, .Mpg.
  • File Dokumen: .Doc, .Xls, .Ppt, .Pdf.
  • File Image/Picture: .Jpg, .Jpeg, .Gif, .Png, .Tiff, .Bmp, .Ico.
  • File Web: .Php, .Html, .Htm, . Asp, .Xml, .Asp.
  • File Arsip: .Zip, .Rar, .Tar.gz.
  • File Aplikasi*: .EXE, .MSI
  • File berbahaya lainnya*: .Bat, .Reg, .Com
  • * jangan cuba double click file ini jika anda tidak mengenali file tersebut

Secara default Windows menyembunyikan file extension tersebut supaya tidak menyemakkan otak user(kita). Kita perlu mempamirnya. Cara mempamirkan file extension:

  1. Buka window explorer (shortcut: Windows + E )
  2. Klik di [Tools]-[Folder Options]
  3. Dialog box akan terbuka
  4. Klik di tab [View]
    • Pilih "Show hidden files and folders".
    • Buang tanda di "Hide extensions for known file types".
    • Buang tanda di "Hide protected operating system files".
      Show All Files

Jadi setiap kali sebelum "Double Click", tolong diperhatikan dulu extension file-nya. Jangan tertipu dengan icon file. Icon sesuatu jenis file yg boleh berubah-ubah.

Contoh: Jika anda mau membuka file Microsoft word, extensionnya adalah .Doc. Tidak mungkin extension filenya adalah .Exe atau .Mp3. dan folder.exe. Virus Brontok dulu menginfeksi dengan menyamarkan dirinya sebagai file MS word, namun extension .EXE, dan folder dengan extension.EXE.

Jangan cuba men double click file-file berextensi Exe, Msi, Bat, Reg, jika anda tidak mengenali file tersebut. Itu adalah file-file berbahaya yang berpotensi membawa virus atau malware lain.

Jika anda sudah biasa dengan file extension, komputer anda lebih selamat. Smile

Ahad, 13 Jun 2010

Jadual perlawanan world cup 2010

Dalam bahasa melayu, korang cuma tinggal update je.

Download

Sabtu, 12 Jun 2010

Perempuan melayu punya suara - garmin xt

suara perempuan melayu utk garmin, mana belum download tu, boleh try k.
komen sikit, suara tu ok ke tak.

Download here
cuma copy, paste kan dalam folder voice di folder garmin anda, kemudian setting suara ke bahasa Deutsch

malay voice, sound

klik iklan tandaterima kasih.

Jumaat, 11 Jun 2010

cybercafe network diagram


cybercafe network diagram, untuk rujukan tuan dan puan. nak buat kat rumah pun boleh...

Combo fix, virus remover yang sangat dipercayai

masalah virus, terutamanya RVHOST,
jom buang

tanda2 anda terkena virus RVHOST,

1. Task manager tak boleh buka (alt+ctrl+del)
2. Lampu prosses pada pc anda setiasa berkelip
3. Folder dalam pendrive hilang, atau folder bertukar jadi .exe
4. Pc lembab nak mampos
5. dalam pendrive anda ada new folder.exe


download Combofix
Download sini

disable kan dulu antivirus yg anda guna
run sampai habis, tekan yes je.



sampai keluar log/note.


Ok virus dah clear

tapi dalam pendrive masih ada...

pergi ke my computer, E:(pendrive)
lepas tu tekan butang search



Tekan All files and folders


Taip *.exe


Tekan butang search


Jika terdapat icon folder yg keluar dalam senarai *.exe yg kita jumpa,

Saiz nye kira2 24Mbyte, itu adalah virus, delete secara manual k.

ok virus dah clear, takyah hantar kedai, jimat2..

Restart pc anda..

klik nufnang blog ni,tanda terima kasih,hehehe

Isnin, 10 Mei 2010

firmware version is 20.0.005. Nokia X6.

Nokia has released a firmware update for the Nokia X6 and the firmware version is 20.0.005. This firmware update brings kinetic scrolling to the Nokia X6.

And the update is available via the Nokia Software Updater. If you have already installed Nokia software updater on your laptop or PC just check for update before going to update the firmware as Nokia recently released an update for the Nokia Software Updater too.

Nokia is following some strategic way in releasing the firmware update, so it may take some time to reach your region.

Changelog Nokia X6 Firmware: -

* Kinetic scrolling for main menu like FW 50 for Nokia 5800 XP
* Webbrowser switch to full screen
* Music player is faster
* Quick office is new
* Shazam is new

Jumaat, 9 April 2010

Nota fotografi





Khamis, 1 April 2010

Perisian asas untuk sebuah komputer/laptop

perisian asas ini sesuai untuk personal komputer, atau pun cyber cafe.

1. Avira antivirus - scan virus
2. Winrar - compress/extract
3. Winamp - dgr lagu, tgk video
4. k Lite Codec Pack 5.83 (Full) - coding utk play video
5. CCleaner - clean
6. Fiferox - browser
7. Flash player - untuk tgk utube
8. Picasa - edit gambar, tgk gambar
9. YM - YM lah, chatting
10. Skype - chatting
11. defraggler - defrag
12. Microsoft Office - tak tau ke? takyah beli pc
13. Real player - download video dari utube, play video, play muzik
14. utorrent - untuk download torrent
15. Adobe Reader - untuk buka file pdf

banyak lagi perisian2 yg boleh dipasang, mengikut citarasa masing2. kalau ada yg tertinggal, tambah di ruang komen k.

satu lagi lupa, OS wajib lah ada kan, tak kira la, win xp ke, vista ke, win 7 ke...ikut sukaa

Isnin, 29 Mac 2010

Masalah Bad Sector

Saya ingin meminta maklumat dari saudara/saudari mengenai pc saya yg bermasalah.sekarang ni bila saya log on pc ni,dia akan keluar message run diskscan sebab sblm ni pc ni tidak di shut down properly.Bila run diskscan,ada message keluar mengatakan ada bad clusters.Saya nak tahu adakah ini menunjukkan hard disk dah crash.Kalau begitu apa yg perlu saya lakukan samada kena tukar harddisk atau tukar component yg tertentu saja. pandangan saudara/saudari amatlah diharapkan sebab saya kurang pengetahuan tentang hardware/software ni.

Komputer kita menyimpan data di hard drive dalam unit yang di panggil clusters. Setiap clusters mengandungi sekurang-kurangnya 4kb data. Kita boleh anggap hard disk kita macam sebuah peti sejuk (freezer) yang dipenuhi dulang ais kiub (ice cube trays). Ice cube trays tu adalah clusters dan ice cube adalah sektor yang memenuhi setiap clusters.
Scan disk memeriksa errors dalam clusters. Kalau ia jumpa walaupun hanya satu bad sector dalam satu cluster – ia akan menandakan keseluruhan cluster sebagai bad (tidak boleh digunakan). Kita tak boleh baca atau simpan apa-apa data pada bad clusters.

Ada 2 jenis cluster errors:

1. soft errors
Berlaku bila signal magnetik hard disk lemah atau jika formatnya lari dan kita tak boleh baca atau simpan data pada area itu. Kita boleh baiki dengan reformat hard disk.

2. hard errors
Adalah kerosakan fizikal pada hard disk (tercalar atau terhentak) – tak ada cara untuk baikinya – kena tukar hard disk lain.
Kalau hard disk kita ada banyak sangat (beribu) bad clusters – maknanya sebahagian besar hard disk kita tidak boleh dipakai.
Kita boleh lakukan pemeriksaan (diagnostic) dan pembetulan hard disk dengan gunakan program samada:

1. Partition Magic – www.powerquest.com
2. SpinRite – www.grc.com
3. macam2 lagi

Kalau komputer kita masih lagi dalam waranti – hantar komputer kita kepada mereka yang berkenaan untuk di periksa.
Semoga bermanafaat.

Selasa, 23 Mac 2010

Windows XP default theme hilang...

1. Go to Start > Run and type services.msc and press Enter key to open the Services window. Here, navigate to Themes service, and right-click on it and select Properties, and make sure that the Start Up type is set to Automatic. And if the service is stopped, click the Start button to start it.

2 Locate the Luna.theme file manually: Right click on the desktop and choose Properties. On the Themes tab, choose the Browse... option. Next browse and locate the file C:\Windows\Resources\Themes\Luna.theme and apply this as theme.

3 Luna.theme file not present: If Luna.theme file itself is not present, then it has to be restored back. Download this Zip file from Kelly’s Korner, and then extract the contents of this file to C:\Windows directory. Then, apply this theme as given in previous step.

4 Registry fix: If the above steps do not solve the problem, then there is a chance of changes in the default Registry values related to Themes. Download this Registry fix from Kelly’s Korner, and merge it with the Registry. Restart the computer to make the changes to take effect.

Sumber = http://swatrant.blogspot.com

Perisian wajib untuk buang virus dan spyware

Tool2 yang aku guna untuk repair kebanyakkan komputer yang diserang virus,
Cubalah...tak tipu!! Paling mudah, Guna Combofix je.
  1. Combofix
  2. Hijackthis
  3. Malwarebyte
  4. Spybot
  5. Ccleaner

Sabtu, 13 Mac 2010

Make Drive Write Protected

One reader mailed us asking how can he make his portable USB drive write protected so no data can be deleted or added on the pen drive, this is what he said in his mail

I want to make my drive write protected on every computer where I connect my drive

Portable drives or cards can be write protected by two ways either by physical lock provided on some of the pen drives, but locking the drive with physical lock is not a good way as any one can move the physical lock and make your drive writable.

Make Drive Write Protected With Physical Lock

memory-card-lock

Second method to make the drive write protected involves a registry hack which actually is computer dependent not the drive as it deals with registry.

Note: With this registry hack you will actually make all the removable drives connected to your computer write protected, as this registry hack instructs windows to make any removable storage device write protected.

Write Protect Instructions

Download writeprotect.bat in a zip package from here and extract the files on pen drive and double click writeprotect.bat to make your drive write protected. You will need to eject your pen drive once after launching the batch file to make your drive write protected on the computer.

Disable Write Protect Instructions

Download disablewriteprotect.bat in a zip package from here (this package is same as bove, download any of these two) and extract the files on the pen drive and double click disablewriteprotect.bat to disable write protection on your pen drive. You will need to eject your pen drive once after launching the batch file to disable write protection.

Note: I have tested these batch files on Windows XP and it should also work on windows vista too.

Rabu, 3 Mac 2010

Battery Charger + Solar

Keep Solar Battery Charger

Keep Solar Battery Charger
View Full-Size Image

More Images

Descriptions:

  • The Ni-MH battery can be charged by using either solar energy or AC100V - 240V
  • Charger for PDA, MP3 player, PSP, digital camera, mobile phones, bluetooth earpiece and etc.
  • Can be used as emergency portable charger to the above gadgets after the battery is fully charged.

»
Ask a question about this product

Price per Unit (piece): RM199.00


Boleh guna tenaga solar untuk cas bateri.. sesuai digunakan di tempat2 yg jauh dari sumber Elektrik.

Bateri 2300mAH 4 biji free.

saya dah beli, dan guna untuk External flash DSLR, recommended !! harga kat kedai, RM 60, area komtar.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...